Bevallen van een tweeling
Zal je over een paar weken bevallen van een tweeling? Dan is dit hét moment waar je je hele zwangerschap al naar uitkijkt. Je kunt niet wachten om je twee kindjes in je armen te sluiten. Bovendien ben je ook nog eens heel benieuwd hoe ze eruitzien. Tijdens je zwangerschap vraag je je waarschijnlijk ook af hoe het bevallen eraan toegaat. Zal alles goed gaan? En zal je op een natuurlijke manier bevallen? Of wordt het een keizersnede? Dit blijft spannend tot het laatste moment.
Als je gaat bevallen van een tweeling ga je altijd naar het ziekenhuis. Een tweelingbevalling brengt iets meer risico’s met zich mee dan een eenlingbevalling. Toch hoef je je niet te veel zorgen te maken over het bevallen. Bij de bevalling is er namelijk altijd een gynaecoloog en medisch personeel aanwezig, zoals de kinderarts en een verpleegkundige. Zij steunen je en moedigen je aan tijdens de bevalling. Dankzij deze goede begeleiding verloopt een tweelingbevalling dus vaak probleemloos.
Bevallen van een tweeling gaat sneller
Het bevallen van een tweeling duurt meestal niet veel langer dan een eenlingbevalling. In de meeste gevallen verloopt een tweelingbevalling zelfs sneller.
Dit komt, omdat tweelingen vroeger geboren worden en meestal iets kleiner zijn dan eenlingen. Er is immers minder ruimte in de baarmoeder voor twee baby’s. Aangezien een tweeling meestal kleiner is, zijn de persweeën veel beter te verdragen. Iets dat natuurlijk heel erg fijn is.
Als het eerste kindje is geboren, volgt de tweede vrij snel daarna. Meestal zit er niet meer dan vijf tot tien minuten tussen. Het kan ook zijn dat het iets langer duurt en het tweede kindje pas na een half uur of een uur wordt geboren. In de tussentijd wordt je tweede baby goed in de gaten gehouden.
De nageboorte
Wanneer je kindjes samen één placenta delen, worden ze beiden eerst geboren voordat de nageboorte komt. Als ze ieder een eigen placenta hebben, kan het voorkomen dat na de eerste baby eerst de placenta komt, waarna de tweede baby volgt. Meestal worden eerst de baby’s geboren en daarna komen de placenta’s.
Het verloop van de bevalling
Als je gaat bevallen van een tweeling dan beval je ongeveer rond week 37 van zwangerschap. Een tweelingbevalling begint precies hetzelfde als een eenlingbevalling.
Bevallen van een tweeling: het eerste kindje
Vanaf het moment dat je vliezen zijn gebroken, is de bevalling echt begonnen. Een tweelingbevalling verloopt volgens dezelfde fases als een eenlingbevalling. Na de ontsluiting, volgt de overgangsfase. Je hebt dan negen centimeter ontsluiting en mag bijna gaan persen. Bij tien centimeter ontsluiting mag je mee gaan persen. Na een aantal keren persen wordt je eerste baby geboren. Maar dan ben je nog niet klaar. Er wil immers nog een kindje naar buiten.
Bevallen van een tweeling: het tweede kindje
Nadat je van je eerste kindje bent bevallen, kan je nog niet direct uitpuffen. Je tweede wondertje moet immers nog geboren worden. Dit kan niet lang op zich wachten. Nadat je eerste kindje is geboren, krimpt je baarmoeder zich in. Hierdoor krijgt de placenta minder bloed en je kindje minder zuurstof. Gelukkig wordt het tweede kindje vaak snel geboren. Meestal is dit al binnen vijf tot tien minuten. De geboorteweg is al voor hem vrijgemaakt door zijn broertje of zusje. Bevallen van een tweeling hoeft dan ook niet langer te duren dan een eenlingbevalling.
Te vroeg geboren
Als je kindjes voor week 37 worden geboren, dan is de kans groot dat ze een poosje in het ziekenhuis moeten blijven. Je tweeling is dan iets te vroeg geboren en je kindjes zijn nog niet helemaal volgroeid. Ze zullen dan twee of drie weekjes in de couveuse blijven liggen. Daarna mag je ze lekker mee naar huis nemen en mogen je kindjes in hun eigen, warme wiegje slapen.