Blijf gezond tijdens je tweelingzwangerschap

Gezond blijven tijdens de zwangerschap

Tijdens je tweelingzwangerschap is het belangrijk dat je je houdt aan een gezond voedingspatroon. Door vers en gevarieerd te eten, krijgen je kindjes de juiste voedingsstoffen binnen. Bovendien blijf je dan ook op een goed en gezond zwangerschapsgewicht. Iets dat natuurlijk ook fijn is.

Vitamines en mineralen

De volgende vitamines of mineralen houden je gezond tijdens je zwangerschap:

  • Extra foliumzuur
  • IJzer
  • Zink
  • Magnesium
  • Calcium
  • Omega 3
  • Vitamine D
  • Proteïne

Ook al let je tijdens je zwangerschap goed op je voeding, toch is de kans groot dat je niet altijd voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Je baby’s nemen veel voedingsstoffen op, waardoor er al snel een tekort ontstaat. Gelukkig kun je deze tekorten heel eenvoudig aanvullen door net wat meer van bepaalde producten te eten of supplementen te slikken.

Extra foliumzuur

Een tekort aan foliumzuur (B11) kan leiden tot bloedarmoede. Dit is een kwaal die vaak voorkomt bij een tweelingzwangerschap. Om deze reden zal de gynaecoloog je dan ook extra foliumzuur voorschrijven. Bovendien verkleint B11 de kans op complicaties bij je zwangerschap. Foliumzuur is verkrijgbaar in tabletvorm. Bovendien zit deze vitamine ook in spinazie, asperges en sinaasappels.

Op en Top Zwanger

IJzertabletten

Net als een tekort aan foliumzuur heeft een ijzertekort bloedarmoede tot gevolg. Bij een tweelingzwangerschap adviseert de gynaecoloog je dan ook om ijzertabletten te slikken. Zorg er ook voor je ijzer via voeding binnenkrijgt. Groene bladgroente (spinazie), rood vlees, ontbijtgranen en brood zijn ijzerrijk.

Zink

Probeer dagelijks 30 mg zink binnen te krijgen. Tijdens je zwangerschap neemt de hoeveelheid zink af. Het is dan ook belangrijk dat je dit tekort aanvult. Als je voldoende zink binnenkrijgt, voorkomt dit de kans op een vroeggeboorte, een moeizame bevalling en een licht geboortegewicht. Zink komt voornamelijk voor in zuivel, vis, vlees, peulvruchten, volkoren rijst en bruin brood.

Magnesium

Magnesium levert een bijdrage aan de ontwikkeling van het zenuwstelsel van je kindjes. Noten, zoals amandelen, bevatten veel magnesium. Voeg deze bijvoorbeeld toe aan je yoghurt.

Calcium

Het is heel belangrijk dat je tijdens je zwangerschap voldoende calcium binnenkrijgt. Hiermee verklein je het risico op een zwangerschapsvergiftiging, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Als tweelingzwangere heb je dagelijks 1500 mg calcium nodig.

Omega 3

Als je zwanger bent, heb je extra omega-3 vetzuren nodig. Vette vis bevat veel omega-3. Je lichaam kan deze vetzuren zelf aanmaken in een kleine hoeveelheid. Om het tekort aan te vullen, is het belangrijk om extra omega-3 visolie tabletten te slikken tijdens en na je zwangerschap. De omega-3 vetzuren spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen van je kindjes. Staat het innemen van een visolie tablet je nu erg tegen? Kies dan voor krillolie. Deze tabletten hebben geen vissmaak en zitten ook boordevol omega-3 vetzuren.

Vitamine D

Als tweelingzwangere heb je dagelijks 25 microgram vitamine D nodig. Deze vitamine zorgt ervoor dat het calcium goed wordt opgenomen in je bloed en dat je kindjes sterke botten krijgen. Het is vooral een aanrader om een vitamine D supplement te slikken als je overdag te weinig daglicht krijgt.

Proteïne

Een vrouw heeft elke dag ongeveer 70 gram proteïne nodig. Als tweelingzwangere kun je hier 50 gram aan toevoegen. Dit komt dus neer op 120 gram proteïne per dag. Bij proteïnerijke voeding kun je denken aan kipfilet, een kipburger of een magere biefstuk. Proteïne zorgt ervoor dat je kindjes goed groeien en dat hun spieren zich ontwikkelen.

Comments are disabled.