De meest gemaakte fouten tijdens ontzwangeren na een bevalling

babyvoeten

Tijdens je tweelingzwangerschap heb je ruim acht maanden lang twee kindjes gedragen. Iets dat natuurlijk een topprestatie is. Na de bevalling heeft je lichaam dan ook tijd nodig om te ontzwangeren. Iets dat voor veel vrouwen moeilijk te accepteren is. Ze pakken alles veel te snel op waardoor ze na een aantal maanden gezondheidsklachten krijgen. Om te voorkomen dat jij ook op de verkeerde manier ontzwangert, hebben wij de zes meest gemaakte fouten tijdens het ontzwangeren voor je op een rijtje gezet.

1.    Geen rust nemen

Meestal duurt ontzwangeren negen maanden tot een jaar, maar dit verschilt per vrouw. Wel zijn de eerste weken, na de bevalling, voor iedere tweelingmoeder hetzelfde. Je hebt twee kindjes waar je continu aandacht aan moet besteden en soms krijg je ook nog kraamvisite. De zorg voor je tweeling en het bezighouden van de visite kan erg vermoeiend en druk zijn, zo net na je bevalling. Sommige vrouwen geven niet toe aan de vermoeidheid en gaan gewoon door. Ze nemen dus geen rust, waardoor de klachten van ontzwangeren veel langer blijven aanhouden.

Wordt het je allemaal teveel? Geef dan aan dat je aan het ontzwangeren bent en graag wil rusten. Zorg er ook voor dat je voldoende rust neemt op een dag. Ga bijvoorbeeld tegelijk met je kindjes slapen of doe een middagdutje. Door genoeg rust te nemen, herstel je sneller.

2.    Geen hulp vragen

Vooral de eerste dagen na de bevalling moet je erg wennen aan je nieuwe leven. De eerste week is de kraamhulp er voor je om je te helpen. Na deze week moet je het weer alleen doen. Tenminste dat denken veel vrouwen. Ze willen alles weer zelf doen en niet om hulp vragen. Net na de bevalling ben je nog niet helemaal hersteld en is de zorg voor twee baby’s al snel erg zwaar en vermoeiend.

Op en Top Zwanger

Vraag je vrienden en familie om hulp als je het te zwaar vindt. Het kan al veel rust geven als je (schoon)moeder een dagje per week op haar kleinkinderen wil passen en als een vriendin een keer de boodschappen doet. Of deel je ervaringen met anderen tweelingmoeders. Zij kunnen je vast advies geven over hoe je dingen het beste aan kunt pakken.

3.    Te snel weer aan het werk gaan

Veel vrouwen maken de fout om weer snel aan het werk te gaan na de bevalling, terwijl ze hier nog niet klaar voor zijn. Als je dit doet, neem je te niet goed de tijd om te ontzwangeren en dit kan weer een burn-out tot gevolg hebben. Je voorkomt dit door goed naar je lichaam te luisteren. Ga na je verlof niet fulltime aan het werk als je dit nog niet aankunt. Overleg ook goed met je werkgever over je herstel.

4.    Streng diëten

De meeste moeders willen hun overtollige zwangerschapskilo’s direct weer kwijt na de bevalling en gaan op een streng dieet. Dit is een grote en veelgemaakte fout tijdens het ontzwangeren. Het is een afrader om op een streng dieet te gaan. Hiermee bereik je alleen maar een jojo-effect. Bovendien is dit ook nog eens heel slecht voor je lichaam. Als je er een gezond en gevarieerd voedingspatroon volgt, verlies je de overtollige kilo’s vanzelf.

5.    Fanatiek gaan sporten

Fanatiek gaan sporten, is een andere veelgemaakte fout die vrouwen maken tijdens het ontzwangeren. De eerste weken na de bevalling heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen van de zwangerschap. Meteen fanatiek sporten na de bevalling is dan ook af te raden. Toch zin om weer te sporten? Bouw het dan rustig op, zodat je steeds meer conditie krijgt. Ga bijvoorbeeld eerst een paar keer per week wandelen met je baby’s of doe wat sportoefeningen thuis.

6.    In de moederrol blijven

Het moederschap slokt je behoorlijk op. Heel veel moeders nemen na de bevalling geen tijd meer voor zichzelf en gaan helemaal op in hun moederrol. Natuurlijk is er niets leukers dan de lachende gezichten van je tweeling, maar denk ook nog aan jezelf. Naast moeder ben je ook nog partner, vriendin, dochter, zus en collega. Het is dus fijn om af en toe even uit je moederrol te stappen en iets anders te doen. Dus regel een oppas en ga romantisch uit eten met je partner. Juist nu is quality time met je geliefde heel belangrijk. Of wat dacht je van een gezellige vriendinnen- of zussendag zonder kinderen? Zulke uitjes geven je heel veel energie waardoor het ontzwangeren ook sneller gaat.

Comments are disabled.