Ben of word je mama van een tweeling? Dan weet je nu al dat je kinderen erg hecht met elkaar zullen zijn. Tweelingen hebben immers een onbreekbare band. Bekende voorbeelden hiervan zijn Ronald en Frank de Boer, Mary-Kate en Ashley Olsen en Dennis de Nooijer en Gerard de Nooijer. Hoe komt het dat tweelingen een hechtere band met elkaar hebben dan eenlingen?
Veel tweelingen hebben het tweelinggevoel. Ze omschrijven dit gevoel als een onvoorwaardelijke liefde en een diepe zielsverbinding. Tweelingen hebben vaak aan een half woord genoeg en voelen elkaar feilloos aan. Ook al hebben ze wel eens ruzie met elkaar, naar buiten toe vormen ze één gesloten front.
Vanaf het allereerste moment zijn je baby’s al samen
Eigenlijk is het niet zo gek dat tweelingen zo’n sterke, onbreekbare band hebben. Vanaf het allereerste moment van ontwikkeling, in de baarmoeder, zijn ze al samen. Er is weinig ruimte in je baarmoeder en ze moeten allebei een plekje vinden om in een comfortabele positie te liggen. Al voor de geboorte zijn ze zich dus bewust van elkaars aanwezigheid. Hierdoor ontwikkelen ze al snel een gezamenlijke band. Na de geboorte ontwikkelt deze band zich verder tot een tweeling-identiteit. Wat zijn nu de voordelen van deze onbreekbare band?
Altijd een speelmaatje
Een groot voordeel van tweelingmoeder zijn is, dat je je geen zorgen hoeft te maken of je kindjes eenzaam zijn. Ze hebben altijd een speelmaatje van hun eigen leeftijd en zijn elkaar beste vrienden. Natuurlijk is het goed dat ze nog andere vrienden en vriendinnen hebben, maar bovenal hebben ze elkaar. Je tweeling heeft hun eigen taaltje en belevingswereld. Een groot voordeel is dat je niet altijd met ze hoeft te spelen. Dit doen ze immers met elkaar. Heel handig, want zo heb jij je handen vrij om even iets anders te doen.
Je tweeling let op elkaar
Zelfs als je tweeling nog maar een paar maanden oud is, zie je al dat ze met elkaar bezig zijn. Als de een al in zijn of haar bedje ligt, zie je de ander direct om zich heen kijken. Of als een kindje zich verslikt en huilt, kijkt de ander meteen bezorgd. Ze zijn willen voor elkaar zorgen en zijn er voor elkaar.
Alles delen en minder snel ruzie
Aangezien je tweeling al vanaf het begin alles moet delen, zoals de baarmoeder, doen ze hier niet moeilijk over. Natuurlijk is dit best eens lastig als ze allebei tegelijk een knuffel van mama of papa willen, omdat ze moe, ziek, verdrietig of boos zijn. Maar dit betekent wel dat ze sneller leren delen dan eenlingen. Een tweeling gunt elkaar alles en ze hebben minder snel ruzie dan eenlingen.
Samen staan ze sterk
Tweelingkinderen hebben altijd steun aan elkaar en zijn minder kwetsbaar. Samen staan ze sterk. Hierdoor hebben ze minder problemen met belangrijke veranderingen in hun leven en zijn ze zelfverzekerd. Dit is niet alleen fijn voor je kinderen, maar ook voor jou. Het zorgt ervoor dat jij minder bezorgd bent over je kinderen en meer kan genieten.
Stimuleer het alleen zijn
Ook al heeft je tweeling al snel een onbreekbare band, toch is het belangrijk om ze later te stimuleren om iets zonder elkaar te doen. Je kinderen ontwikkelen dan een eigen identiteit en ervaren al vroeg hoe het is om iets zonder elkaar te doen. Als je dit doet zijn je kinderen niet alleen ‘de tweeling’, maar ook echte individuen. Natuurlijk komt deze fase pas veel later. Het is de eerste maanden vooral de bedoeling dat je veel geniet van je kindjes.
Jij blijft fit
Met een tweeling heb je het net iets drukker dan met een eenling. Je moet ze op tijd voeden, veel kleertjes wassen, verschonen en in bad doen. Ook sjouw de hele dag van de ene naar de andere kamer met een baby op je arm. Vooral de eerste maanden is een tweeling echt topsport. Dit zorgt ervoor dat je je al snel na de bevalling weer fit en slank bent. En dit ook blijft!