De symptomen bij een tweelingzwangerschap

Heb je net ontdekt dat je zwanger bent van twee kindjes? Dan is dit natuurlijk heel bijzonder! Naast de blijheid, brengt de tweelingzwangerschap ook vragen met zich mee. Zo ben je vast benieuwd wat veelvoorkomende symptomen zijn bij een tweelingzwangerschap. Een tweelingzwangerschap gaat gepaard met verschillende symptomen. Heftige misselijkheid, snelle gewichtstoename en vermoeidheid zijn bijvoorbeeld veelvoorkomende symptomen bij een tweelingzwangerschap.

De meest voorkomende symptomen bij een tweelingzwangerschap

Een tweelingzwangerschap betekent dubbel geluk. Je krijgt niet één, maar twee prachtige kindjes. Een tweelingzwangerschap kan soms wel iets zwaarder zijn dan een eenlingzwangerschap. Dit komt door de kwaaltjes en symptomen die kunnen optreden.

Wij hebben de meest voorkomende symptomen bij een tweelingzwangerschap voor je op een rijtje gezet:

 • Heftige misselijkheid
 • Vermoeidheid
 • Snelle gewichtstoename
 • Vergeetachtigheid
 • Vocht vasthouden
 • Hoge bloeddruk
 • Bloedarmoede
 • Vaker plassen
 • Harde buiken
 • Brandend maagzuur
 • Hevige rugpijn
 • Sneller striae
 • Zenuwpijn

Aangezien een tweelingzwangerschap gepaard gaat met meer symptomen en risicovol is, krijg je altijd een medische indicatie. Dit betekent dat je in het ziekenhuis zal bevallen en vaker op controle moet. Tot 26 weken ga je iedere maand naar de gynaecoloog. Vanaf week 26 tot week 32 is dit om de twee weken en vanaf week 32 iedere week.

Op en Top Zwanger

Heftige misselijkheid

Heftige misselijkheid is één van de meest voorkomende symptomen bij een tweelingzwangerschap. In het begin van je zwangerschap kun je hier wat last van krijgen. Dit komt, omdat je lichaam een hoge hoeveelheid van het zwangerschapshormoon hCG aanmaakt.

Ben je zwanger van een tweeling en heb je last van symptomen als hevige misselijkheid? Probeer dan iets te eten voordat je opstaat, zoals een beschuitje of een crackertje. Eet gedurende de dag om de twee uur kleine porties. Dit is beter dan drie grotere maaltijd die zwaar vallen en direct misselijkheid veroorzaken. Door steeds lichte porties te eten, krijg je toch iets binnen en voel je je vaak een stuk beter. Je geniet dan nog meer van je zwangerschap.

Vermoeidheid

In het eerste trimester van je tweelingzwangerschap kan je last hebben van extreme vermoeidheid. Dit is een van de bekendste symptomen. In het tweede trimester heb je minder tot geen last van symptomen als misselijkheid en vermoeidheid. Je hebt energie en meer zin om dingen te doen. In het derde trimester zijn je baby’s flink gegroeid en heb je een prachtige, zwangere buik. Je kunt dan weer wat vermoeider zijn. In deze laatste maanden is het belangrijk dat je goed naar je lichaam luistert. Rust voldoende uit en slaap minstens acht tot negen uur per nacht. Je ervaart dan minder snel symptomen en ben je lekker fit voor de bevalling.

Snellere gewichtstoename bij een tweelingzwangerschap

Aangezien je twee baby’s in je buik hebt, neemt je gewicht sneller toe dan bij een vrouw die zwanger is van één kindje. Als je drie maanden zwanger bent, lijkt het dus net alsof je al vijf maanden zwanger bent. Dit is natuurlijk geen ramp, want je kunt dan al snel je zwangere buik showen.

Vergeetachtigheid

Vergeet je de laatste tijd van alles? Zoals de plek waar je je sleutels of agenda hebt gelegd? Dan is dit echt niet zo gek. Vergeetachtigheid komt vaak voor bij een tweelingzwangerschap. De hormonen zijn de boosdoener en dan vooral het hormoon progesteron. Door de hoge hoeveelheid werkt het hersendeel waar de herinneringen worden opgeslagen iets minder snel. Dit leidt dus weer tot vergeetachtigheid.

Vocht vasthouden bij de tweelingzwangerschap

Vocht vasthouden, oftewel oedeem, behoort tot veelvoorkomende symptomen bij een tweelingzwangerschap. Je lichaam heeft meer vocht nodig om het weefsel slap en rekbaar te houden. Veel zwangere vrouwen hebben opgezette voeten en vingers. Ook last van oedeem? Zorg er dan voor dat je voldoende drinkt en voorkom lang staan. Zolang je bloeddruk stabiel en normaal blijft, is het vasthouden van vocht niet gevaarlijk.

Hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk komt veel voor bij een tweelingzwangerschap. Gelukkig is dit een echte zwangerschapskwaal die na de bevalling verdwijnt. Je kunt symptomen als een hoge bloeddruk proberen te voorkomen door zoutloos te eten en stress te vermijden.

Bloedarmoede

Naast een hoge bloeddruk is bloedarmoede een van de symptomen die vaak bij een tweelingzwangerschap voorkomt. Hierbij vervoert je bloed minder zuurstof door je lichaam. Bij de meeste zwangere vrouwen wordt de bloedarmoede veroorzaakt door een ijzertekort. De baby’s onttrekken namelijk ijzer uit je bloed. Je vult het ijzertekort aan door ijzerrijke voeding te eten en foliumzuur te slikken.

Vaker plassen

Als je zwanger bent van één kindje, moet je twee keer zo vaak plassen. Bij een tweelingzwangerschap is dit wel vier keer zo veel. Je baarmoeder groeit harder en oefent meer druk uit op de blaas. Hierdoor is er minder plaats voor de urine en moet je dus vaker plassen. Aan het vele plassen kun je weinig doen.

zwangerHarde buiken

Bij een tweelingzwangerschap heb je al snel last van harde buiken. Dit voelt vervelend aan, maar doet geen pijn. Neem contact op met je verloskundig als je ieder kwartier last krijgt van pijnlijke harde buiken en het nog geen tijd is om te gaan bevallen.

Brandend maagzuur

Tijdens het eerste trimester van de tweelingzwangerschap kan je (extreem) veel last hebben van brandend maagzuur en oprispingen. Je hormoonhuishouding verandert snel en dit zorgt ervoor dat de spier die je maag afsluit minder hard werkt. Het gevolg is dus brandend maagzuur. Dit kwaaltje kun je verhelpen door lauwe melk of kamillethee te drinken. Deze drankjes hebben een remmende werking. Verder is het belangrijk dat je voldoende beweegt. Hiermee stimuleer je de spijsvertering en de stoelgang, waardoor je minder snel last hebt van brandend maagzuur.

Hevige rugpijn

Hevige rugpijn is een van de andere vele symptomen van een tweelingzwangerschap. Hierbij voel je een zeurderige pijn in de onderrug. Je hebt hier last van, omdat je baarmoederbanden in verbinding met je rug staan. Tijdens de zwangerschap trekt je buik flink naar voren en krijg je een holle rug. Deze houding leidt weer tot lage, hevige rugpijn.

Zwangerschapsstriemen (striae)

Tijdens een tweelingzwangerschap groeien je buik en borsten erg snel. Hierdoor kan het bindweefsel niet meerekken en ontstaan er kleine scheurtjes. Deze scheurtjes zijn ook op je huid te zien. Zwangerschapsstriemen zijn dus een soort kleine littekens die onderhuids zijn ontstaan.

Zenuwpijn

Bij een tweelingzwangerschap loop je meer risico op symptomen als  zenuwpijn. De pijn wordt veroorzaakt door de druk op de ischiaszenuw. Deze zenuw loopt door je lichaam, van je ruggenmerg tot je voet. Als je zwanger bent van een tweeling is de kans groot dat deze zenuw bekneld raakt. De prikkels die dan vrijkomen, veroorzaken symptomen als hevige pijn in de billen, benen of onderrug.

Wanneer treden de symptomen op?

De meeste symptomen treden al op in het eerste trimester van je tweelingzwangerschap. Zo kan je de eerste weken van je tweelingzwangerschap al symptomen ervaren als heftige misselijkheid, een gewichtstoename, vaker plassen, vermoeidheid en brandend maagzuur. Gelukkig zijn deze kwaaltjes maar van korte duur. In het tweede trimester van je tweelingzwangerschap zijn de symptomen verdwenen of minder aanwezig. In het derde trimester kan het zijn dat sommige symptomen weer terugkeren of dat je andere symptomen ervaart, zoals rugpijn, vocht vasthouden, harde buiken en zenuwpijn.