Hoe bereid je je kind voor op een broertje of zusje?

Zwangerschap

Als je een baby verwacht, verandert er niet alleen veel voor jou en je partner. Ook voor je andere kind verandert er een hoop. Het is ineens erg wennen als je kind niet meer alle aandacht krijgt. Daarom is het belangrijk om je kind goed voor te bereiden op het krijgen van een broertje of zusje. Hoe kun je dit het beste doen?

Wanneer vertel je het?

Hoe jonger je kind is, hoe langer je kan wachten met vertellen dat je zwanger bent. Wacht hier echt niet al te lang mee, omdat kleine kinderen vaak meer doorhebben dan je denkt. Je buik groeit, er wordt een babykamer ingericht en spanningen bij jou zijn zeker waarneembaar. Als je het vertelt, vertel dan duidelijk wanneer de baby komt. ‘Straks’ is voor een klein kind ondefinieerbaar. Dit kan vandaag maar ook over een jaar betekenen. Het kan helpen om samen af te tellen op de kalender. Het is ook handig om concreet te laten zien dat je baby krijgt als je het vertelt. Als je nog een platte buik hebt, is dit erg moeilijk voor te stellen voor je peuter of kleuter. Dit kun je oplossen door je kind bijvoorbeeld mee te nemen naar een echo. Dan zien en horen ze het kindje ook echt.

Betrek je kind erbij

Betrek je kind of kinderen bij je zwangerschap. Je kind wordt misschien jaloers omdat je veel bezig bent met de komst van je baby. Probeer je andere kind daarom zoveel mogelijk te betrekken bij de zwangerschap. Neem hem of haar mee naar een echo, leg precies uit wat er met je lichaam gebeurt en ga samen winkelen voor kleertjes. Als je uitlegt hoe het zit, ben dan realistisch. Licht je kind in over het feit dat de baby niet alleen lief en speels zal zijn, maar dat hij ook veel gaat huilen en slapen. Je kunt ook samen een boekje lezen over de komst van een broertje of zusje. Het is ook erg leuk om je kind mee te nemen naar de geslachtsbepaling echo, zodat hij of zij er helemaal bij wordt betrokken. Een geslachtsbepaling echo is mogelijk vanaf 13 weken.

Een laatste tip om je kind voor te bereiden op een broertje of zusje is dat je veranderingen op tijd door moet voeren. Als je kind bijvoorbeeld zijn of haar bed moet afstaan voor de baby, vertel dit dan op tijd en koop op tijd een nieuw bed. Zo kan je kind alvast wennen aan de nieuwe situatie.

Op en Top Zwanger

Comments are disabled.