Hoe vaak op controle bij de gynaecoloog bij een tweelingzwangerschap?
Aangezien een tweelingzwangerschap een medische indicatie heeft, moet je vaker op controle bij de gynaecoloog dan bij een eenlingzwangerschap. Ook al ga je meer op controle, toch betekent dit niet dat het een problematische of moeilijke zwangerschap is.
Zodra je hebt ontdekt dat je zwanger bent, kun je al een afspraak maken met de verloskundige bij jou in de buurt. Als je de verloskundige belt, zal ze je eerst een aantal vragen stellen. Zo vraagt ze je wat de eerste dag was van je laatste menstruatie. Ze kan dan uitrekenen hoe lang je al zwanger bent en wanneer je op controle kunt komen.
De eerste controle vindt plaats als je tussen de acht en twaalf weken zwanger bent. Er wordt dan ook een echo gemaakt. Als je niet weet wat de eerste dag was van je laatste menstruatie dan regelt de verloskundige direct een echo voor je om de termijn van je zwangerschap te bepalen.
Medische indicatie
Als je het vermoeden hebt dat je zwanger bent van een tweeling dan kan de verloskundige dit, met behulp van de echo, bevestigen. Pas vanaf week acht van je zwangerschap kan er worden vastgesteld of je een tweeling krijgt of niet. Als uit de eerste controle blijkt dat je twee kindjes krijgt, word je doorverwezen naar de gynaecoloog. Je tweelingzwangerschap heeft dan een medische indicatie.
Een medische indicatie houdt in dat een gynaecoloog je bij de zwangerschap en de bevalling begeleidt. Bovendien beval je dan in het ziekenhuis. De controles worden in het ziekenhuis gedaan door de gynaecoloog zelf. Daar zijn alle technische middelen aanwezig om de groei en gezondheid van je kindjes goed te controleren.
Waarom krijg je als tweelingzwangere vaker controle?
Je krijgt vaker controle, omdat je als tweelingzwangere een hogere kans hebt op zwangerschapscomplicaties, zoals zwangerschapsdiabetes, een verhoogde bloeddruk, vroeggeboorte of zwangerschapsvergiftiging. Om deze reden worden jij en je ongeboren baby’s intensief gecontroleerd door een gynaecoloog. Als er een complicatie is, kan de gynaecoloog op tijd ingrijpen. Maak je hier echter niet te druk om. Bij het grootste deel van de vrouwen verloopt de tweelingzwangerschap namelijk probleemloos.
Wanneer op controle?
Heb je een fijne, probleemloze tweelingzwangerschap? Dan kom je tot week 26 elke vier weken op controle bij de gynaecoloog. Dit is dus tot aan het eind van het tweede trimester. In het derde trimester ga je vaker op controle bij de gynaecoloog. Vanaf week 26 tot week 32 is dit om de twee weken en vanaf week 32 is dit elke week. Delen je baby’s de placenta? Dan worden de controles nog vaker uitgevoerd.
De geslachtsbepaling
Net als bij een eenlingzwangerschap kan de gynaecoloog bij de twintig weken echo vaststellen wat het geslacht van je kindjes is. Krijg je twee jongens? Twee meiden? Of een jongen en een meisje? Een spannend moment!
Wat onderzoekt de gynaecoloog?
Bij elke controle onderzoekt de gynaecoloog of je kindjes gezond zijn en hoe goed ze groeien. Ook wordt je bloeddruk gemeten. Soms wordt er een urineonderzoek uitgevoerd, maar dit wordt alleen op medische indicatie gedaan. Vanaf week 30 van je tweelingzwangerschap maakt de gynaecoloog een cardiotocografie (CTG). De CTG meet en registreert de harttonen van je baby’s en de weeënactiviteit in je baarmoeder. Eerst wordt dit om de twee weken gedaan en vanaf week 34 is dit elke week.
Eeneiig of twee-eiig?
Al vroeg in je zwangerschap is bij de controle te zien of je tweeling eeneiig of twee-eiig is. Twee kindjes met een verschillend geslacht zijn twee-eiig. Als je kindjes hetzelfde geslacht hebben en twee vruchtvliezen, kunnen ze zowel een- als twee-eiig zijn. Bij slechts één vruchtvlies is je tweeling eeneiig. Als het na de geboorte van je kindjes nog niet duidelijk is of het eeneiige of twee-eiige tweeling is, wordt het bloed van de beide navelstrengen onderzocht op rhesusfactor en bloedgroep. Als deze verschillen, dan is je tweeling twee-eiig.