Je weet natuurlijk pas echt hoe je baby’s eruit zien als ze zijn geboren. Wel kan je tijdens je tweelingzwangerschap al zien of je kindjes een bos haar, een wipneusje of kuiltjes in de wangen hebben. Dit kan met een pretecho. Hoe werkt een pretecho? En wanneer kan je deze laten maken?
Bij een pretecho wordt er gebruikgemaakt van een transducer. Dit is een klein microfoontje dat geluidsgolven van een hoge frequentie uitzendt. Deze geluidsgolven hoor je niet. De transducer maakt afbeeldingen via je buikwand en die zijn zichtbaar op het beeldscherm.
Alleen voor de lol
Een pretecho is echt alleen maar voor de lol. Het is dus geen medische echo en er wordt niet gezocht naar afwijkingen. Op een beeldscherm zie je de echobeelden van je baby’s en de echoscopist vertelt je wat je precies ziet. Als de echo is uitgevoerd, krijg je een dvd en/of foto’s mee, zodat je de beelden thuis nog rustig kan bekijken. Ook kan je je tweeling dan al aan iedereen laten zien.
Meer mensen meenemen
Als je een pretecho laat maken, mag je meer mensen meenemen dan bij een medische echo. Je kunt dus een aantal vriendinnen of familieleden meenemen. Zo kunnen ze jullie ongeboren kindjes alvast bewonderen.
Verschillende soorten pretecho’s
Wil je een pretecho laten maken? Dan heb je de keuze uit verschillende soorten. Je kunt kiezen voor een 2D, 3D of 4D-echo.
2D-pretecho
Op de 2D-pretecho zie je je baby’s in bewegende zwart-witbeelden zonder diepte. Meestal zijn de termijnecho en de twintig-wekenecho ook in 2D. Na afloop van de 2D-echo krijg je vaak foto’s mee naar huis.
3D-pretecho
Bij een 3D-pretecho zie je jouw tweeling in stilstaande dieptebeelden in kleur. Een 3D-echo bestaat uit meerdere 2D-beelden. De dieptebeelden zorgen ervoor dat je al beter ziet hoe jouw kindjes eruitzien. Na de echo krijg je een aantal foto’s mee.
4D-pretecho
Een 4D-pretecho laat heel duidelijk zien hoe jouw tweeling eruitziet en wat ze doen. Je baby’s zijn zichtbaar in bewegende kleurenbeelden met diepte. Zo zie je jouw kindjes duimen, gapen en bewegen. Dit is heel bijzonder. Een 4D-echo staat ook wel bekend als een ‘live 3D-pretecho’. Aan het einde van de echo krijg je doorgaans foto’s en een video mee.
Waar kan je een pretecho laten maken?
Er zijn verschillende plekken waar je een pretecho kunt laten maken. Zo kan dit in een kliniek die gespecialiseerd is in pretecho’s. Tegenwoordig bieden steeds meer verloskundigenpraktijken en ziekenhuizen ook de mogelijkheid om een pretecho te laten maken. Aangezien een pretecho geen medische echo is, wordt deze niet vergoed vanuit de basisverzekering.
Hoe bereid je je voor op de pretecho?
Je maakt een pretecho om je baby’s goed te zien. Door de volgende voorbereidingen te treffen, is de kans het grootste dat je kindjes goed in beeld komen:
- Drink voldoende water: drink een tot twee weken voor de pretecho minstens anderhalve liter water per dag. Dit is niet alleen gezond, maar zorgt ook voor betere beelden. Met een volle blaas zijn de echobeelden scherper. Als je voldoende drinkt, heeft dit ook een goede invloed op de hoeveelheid vruchtwater. Ook dit zorgt voor duidelijkere echo’s.
- Smeer niets op je buik: smeer op de dag van de pretecho geen bodylotion- of crème op je zwangere buik. Dit kan het beeld beïnvloeden.
- Drink of eet iets van tevoren: een half uur voordat de pretecho start, is het aangeraden om iets kouds of zoets te eten of te drinken. Je baby’s bewegen dan meer en dit is weer goed voor de echo.
Wanneer kan je een pretecho laten maken?
Heb je net ontdekt dat je zwanger bent? En ben je nieuwsgierig of je één of twee kindjes krijgt? Vanaf zes weken zwangerschap is het al mogelijk om een 2D-pretecho te laten maken. Op deze echo kan de echoscopist één of twee hartjes zien kloppen. Naast de hartjes zie je dan verder heel weinig op de echo.
De beste tijd om een pretecho te laten maken is als je 23 of 24 weken zwanger bent. Je kindjes zijn dan al flink gegroeid en hebben nog redelijk wat ruimte in de baarmoeder, zodat je ze goed ziet. Als je baby’s zich goed ontwikkelen en in een juiste houding liggen, kan de echoscopist ook het geslacht zien van je kindjes. Je weet dan of je twee jongens, twee meisjes of een jongen en een meisje krijgt. Dit is natuurlijk een spannend en leuk moment!