Krijg je een eeneiige tweeling?
Als je vermoedt dat je zwanger bent van twee kindjes, wil je natuurlijk ook graag weten of je een eeneiige tweeling krijgt of niet. Al tijdens de eerste echo kan de gynaecoloog je vermoedens bevestigen. Hij kan dan zien of je een of twee kindjes krijgt. Tijdens de echoscopie kan de gynaecoloog ook zien of je een eeneiige tweeling krijgt of niet. Als je baby’s het buitenste vruchtvlies delen, is het zeker dat je twee identieke kindjes krijgt. Hoe leuk en bijzonder is dat?
Hetzelfde DNA en hetzelfde bloedtype
Een eeneiige tweeling wordt ook wel een monozygote tweeling genoemd. Deze tweeling is genetisch identiek. De kindjes hebben dus hetzelfde DNA en hetzelfde bloedtype. Eeneiige tweelingen hebben dan ook altijd hetzelfde geslacht. Het zijn twee jongens of twee meisjes. Een twee-eeiige tweeling kan van hetzelfde geslacht of van verschillend geslacht zijn.
Hoe ontstaat een eeneiige tweeling?
Een eeneiige tweeling ontstaat heel anders dan een twee-eiige tweeling. Eén zaadcel bevrucht één eicel. Na een paar dagen splitst de bevruchte eicel zich in twee identieke delen. Het is nog altijd een raadsel waarom dit zo gaat. De factoren die de kansen op een twee-eiige tweelingzwangerschap vergroten, hebben hier geen invloed op. Door vruchtbaarheidsbehandelingen en zwangerschappen op latere leeftijd, worden er tegenwoordig meer twee-eiige tweelingen geboren. Toch is het aantal eeneiige tweelingen dat wordt geboren met de tijd gelijk gebleven. Dit aantal is universeel nog altijd constant. Van de duizend zwangere vrouwen krijgen er slechts vier een eeneiige tweeling. Als je zwanger bent van twee identieke kindjes is dit dus heel uniek! Eigenlijk is het een wonder.
De splitsing van de eicel
Een eeneiige tweeling ontstaat dus, omdat de bevruchte eicel zich splitst. Het moment van splitsing kan op verschillende momenten in de ontwikkeling plaatsvinden. Dit kan vroeg, laat of redelijk laat zijn. Een vroege splitsing vindt één tot drie dagen na de bevruchting plaats en een late splitsing is tussen de vierde en de achtste dag na de bevruchting. In uitzonderlijke gevallen splitst de bevruchte eicel zich pas na de achtste dag na de bevruchting.
Monochoriale tweeling
Als de eicel zich al vroeg heeft gesplitst dan ontwikkelt een eeneiige tweeling zich, net als een twee-eiige tweeling, in twee aparte vruchtzakken. Bij veel identieke meerlingen splitst de eicel zich pas tussen de vierde en achtste dag. Hierdoor ontwikkelen de embryo’s zich in één vruchtzak met een gemeenschappelijk buitenste vlies. Dit vlies heet de chorion. Er wordt dan ook gesproken over een monochoriale tweeling. Binnenin de vruchtzak worden de embryo’s omhuld door een apart vliesje, zodat er geen verstoring ontstaat in de ontwikkeling. Bij een tweeling waarbij de eicel zich pas na acht dagen splitst kan er wel een verstoring ontstaan in de ontwikkeling. De kindjes groeien dan op in één vruchtzak en zijn niet gescheiden door een apart vlies. Het komt echter maar zelden voor dat een meerling op deze manier groeit. Dit gebeurt bij slechts een procent van de tweelingzwangerschappen. Je hoeft je hier dus geen zorgen over te maken.
Zwanger van een eeneiige tweeling
Als je zwanger bent van een eeneiige tweeling word je vaak gecontroleerd en sta je onder medische begeleiding. Dit komt, omdat de meerling een groter risico loopt tijdens je zwangerschap. Een eeneiige tweeling wisselt elkaars bloed uit via de vaatverbindingen in de placenta. Meestal stroomt het bloed naar allebei de kindjes toe en is de uitwisseling goed in balans. Soms komt het echter voor dat het bloed wel van het ene naar het andere kindje gaat, maar dat het niet terugkomt. Hierbij is een baby erg rood, terwijl de ander juist heel bleek ziet.
Deze verstoorde bloeduitwisseling heet het Tweeling Transfusie Syndroom, oftewel TTS. Dit kan leiden tot de dood van één of beide kindjes. Maak je hier tijdens je zwangerschap echter niet te druk om. Dankzij de vele controles en goede begeleiding, kan de gynaecoloog TTS al snel vaststellen en goed behandelen. Dit kan onder meer met een speciale laserbehandeling of het aftappen van vruchtwater bij een kindje.