Een soa tijdens je zwangerschap, wat nu?


De kans bestaat dat je een seksueel overdraagbare aandoening oploopt tijdens je zwangerschap. Alhoewel dit niet heel vaak voorkomt, is het wel een uiterst belangrijk onderwerp om te bespreken. Sommige soa’s kunnen namelijk een gevaar vormen voor de baby en de moeder.

Maar wat zijn die risico’s precies, en hoe zit dat per soa? In dit artikel leggen we dat kort uit. 
Ten eerste moeten we kijken naar de soa’s die in Nederland het meeste voorkomen en daarmee een bedreiging vormen voor de baby.

Twee veel voorkomende SOA’s in Nederland

We zien dat daarbij twee soa’s dominant zijn, namelijk chlamydia en gonorroe.
Wanneer je als moeder één van deze soa’s oploopt terwijl je zwanger bent is het van uiterst belang dat je je zo snel mogelijk een soa test laat verrichten. Wanneer je dit niet doet en de soa zich uitbreid bestaat er namelijk de kans dat dit ernstige gevolgen heeft voor de zwangerschap.

Zo kan de soa namelijk worden overgedragen op de baby. Hierdoor kunnen bij het ongeboren kind ontstekingen ontstaan die schadelijk zijn voor de gezondheid. Zeker gezien een baby erg kwetsbaar is, moet dit worden voorkomen.

Naast dat de baby ontstekingen kan oplopen kan het ook voorkomen dat de vliezen sneller zullen breken, waardoor de zwangerschap vroegtijdig plaats zal vinden. Ook dit moet getracht worden om te vermijden.

Zeer belangrijk: HIV

Waar misschien niet snel aan gedacht wordt is de overdracht van HIV op de baby. Echter krijgen maar liefst 1 op de 4 baby’s waarvan de moeder besmet is met HIV ook de ziekte. Dit gebeurt wanneer de moeder onbehandeld blijft gedurende de zwangerschap. Wanneer de moeder wel wordt behandeld wordt de kans op HIV overdracht drastisch verkleint. Dan raken namelijk nog maar 1 op de 50 kinderen besmet.

Het is dus van groot belang om te voorkomen dat je een soa krijgt terwijl je zwanger bent. Mocht dit onverhoopt toch gebeuren, ga dan direct naar een arts en laat je behandelen.

Comments are disabled.