Tweelingen komen meer voor

tweeling

Tegenwoordig is 1 op 80 kinderen een tweeling. De afgelopen 50 jaar is dit cijfer sterk gestegen. Dit heeft er mee te maken dat er steeds meer vruchtbaarheidsbehandelingen worden uitgevoerd. Deze behandelingen zorgen ervoor dat er significant meer tweelingen geboren worden. Een behandeling zoals IVF zorgt er voor dat er 25% meer kans is op een tweeling . Daarnaast speelt de leeftijd van de moeder een rol. Hoe ouder de moeder, hoe meer kans op een tweeling. Bij een moeder ouder dan 35 jaar is er 23% kans op een tweeling. Bij een moeder ouder dan 45 is dit zelfs 57%!

tweeling

Welke types van tweeling zijn er?

We kunnen twee soorten tweelingen onderscheiden: identieke, en niet-identieke tweelingen.
Als we het hebben over een niet-identieke tweeling dan gaat het om 2 bevruchte eicellen die zich in de baarmoeder geplaatst hebben. kinderen lijken in dat geval evenveel op elkaar als op hun andere broers en zussen.

Bij identieke tweelingen gaat het maar om een eicel die tijdens de celdeling gesplitst is in tweeën . Hierdoor hebben beiden dezelfde genen en dus ook hetzelfde geslacht en de uiterlijke kenmerken.

Wat is de oorzaak van een tweeling?

De kans op een identieke tweeling is bij iedereen even groot. Je hebt bijvoorbeeld ook niet meer kans op een identieke tweeling als iemand in je familie er ook een is. Ook op basis van etniciteit komt deze soort van tweeling even veel voor.
De kans op een niet-identieke tweeling is wel gerelateerd aan etniciteit en families. Je hebt meer kans als je iemand in de familie hebt die een tweeling of op oudere leeftijd zwanger worden. De kans op niet-identieke tweelingen wordt doorgegeven via de vrouwelijke bloedlijn. De donkere populatie heeft meer kans op niet-identieke tweelingen.

Op en Top Zwanger

Via een zwangerschapstest is helaas niet te zien of er een tweeling op komst is. Er wordt beweerd dat dit dikwijls is te zien door het sterk verhoogde HCG hormoon, dit is echter niet het geval.
Na de geboorte kan aan de hand van een DNA-test worden vastgesteld of het gaat om een identieke of een niet-identieke tweeling.

Comments are disabled.