Tweelingzwangerschap van week tot week
Ben je benieuwd hoe je tweelingzwangerschap van week tot week verloopt? Wil je graag weten wanneer je op controle moet? En hoe je baby’s vanaf de eerste week tot week 37 groeien? Voor de meeste mensen is een tweelingzwangerschap een grote verrassing. Naast veel blijdschap brengt het ook vragen met zich mee. Zo vragen veel koppels zich af hoe vaak ze op controle moeten, hoe lang deze zwangerschap duurt en hoe de tweelingzwangerschap van week tot week verloopt.
Hoe verloopt je tweelingzwangerschap van week tot week?
Het is natuurlijk fijn als je al in de eerste maanden van je zwangerschap weet dat je niet één, maar twee kindjes verwacht. Meestal wordt de tweelingzwangerschap al ontdekt bij de eerste echo, als je ongeveer acht weken zwanger bent. Waarschijnlijk vraag je jezelf dan direct af hoe je tweelingzwangerschap zich van week tot week voortzet.
Meer babyspulletjes shoppen
Het is prettig dat het al vroeg te zien is dat je zwanger bent van een tweeling. Je kan dan alvast wennen aan het idee dat er twee baby’s komen en je hebt dan ruim de tijd om je goed voor te bereiden. Je hebt immers een grotere babyuitzet nodig. Dit betekent dus nog meer leuke babyspulletjes shoppen! Natuurlijk wil je ook graag weten hoe je tweelingzwangerschap van week tot week verloopt.
Je tweelingzwangerschap vanaf de eerste week tot week twaalf
Hoe een tweelingzwangerschap van week tot week loopt, is bij iedere vrouw weer verschillend. Het eerste trimester van je tweelingzwangerschap begint bij week één en duurt tot en met week twaalf. Dit is dus vanaf de eerste tot en met de derde maand. Het tweede trimester loopt vanaf week dertien tot en met week 26. Dit is vanaf de vierde tot en met de zesde maand.
De vordering van een tweelingzwangerschap van week tot week verschilt dus per vrouw. De meeste vrouwen kunnen de eerste vijf maanden eigenlijk alles doen wat ze voor de zwangerschap ook deden, zoals werken, huishoudelijke klusjes en sporten. Vanaf de twintigste week tot week 26 is het verstandig om het iets rustiger aan te doen. Wil je graag blijven werken? Dan kan je dit natuurlijk gewoon blijven doen als je je goed voelt. Of kies ervoor om een paar uur minder te werken.
Volop beweging in je buik
Als je tweelingzwangerschap vanaf de eerste week tot week twaalf probleemloos verloopt dan is je tweeling na vijf maanden al flink gegroeid. Je kindjes hebben dan niet veel bewegingsruimte meer in je buik. Je baby’s moeten het dan min of meer ‘uitvechten’ wie van de twee de beste ‘startpositie’ krijgt. Dit gaat niet zonder slag of stoot. Rond die tijd voel je volop beweging in je buik. Iets dat een bijzonder moment is. De baby die onderaan ligt, zal als eerste indalen en ook als eerste geboren worden.
Het laatste trimester van week tot week
Van de 27e week tot week 37 begint het laatste trimester van je tweelingzwangerschap. Tot aan week 26 verloopt de tweelingzwangerschap van week tot week hetzelfde als bij een eenlingzwangerschap. De kindjes groeien hetzelfde als een eenling. In het derde trimester neemt de groei van je tweeling iets af. Dit heeft te maken met de beperkte bewegingsruimte in de baarmoeder en de grootte van de placenta’s. De kans op vroeggeboorte neemt dan toe. Om deze reden zal de verloskundige of gynaecoloog je dan ook adviseren om in het laatste trimester volledige rust te nemen en te stoppen met werken. Dit is helemaal niet erg, want zo kun je je volledig op je zwangerschap richten. Je hebt dan nog voldoende tijd om de babyuitzet compleet te maken en wat uit te rusten. Plan middagen in om babykleertjes te kopen, lees eindelijk dat boek, bingewatch je favoriete serie of bestel alles voor de babykamer online. Als je voldoende rust neemt, verlopen de laatste weken van je tweelingzwangerschap prettig en probleemloos.
De zwangerschapsduur van een tweelingzwangerschap
Iedere vrouw en iedere baby is weer anders. Hoe je tweelingzwangerschap van week tot week loopt, valt dus niet te voorspellen. Wel duurt een tweelingzwangerschap gemiddeld 37 weken. Worden je kindjes bij 34 of 35 weken geboren? Houd er dan rekening mee dat ze minimaal twee weken in het ziekenhuis moeten blijven. De meeste tweelingen hebben een lager geboortegewicht dat eenlingen. In Nederland is het gemiddelde geboortegewicht 3500 gram. Voor tweelingkinderen is dit 2500 gram. Dit is slechts een gemiddelde. Er zijn ook honderden tweelingen die bij de geboorte net zo groot en sterk zijn als eenlingen. Zo zijn er genoeg tweelingen waarvan beide kindjes zes of zeven pond wegen. Wanneer je kindjes toch een lager gewicht hebben, hoef je je hier ook niet direct zorgen over te maken. Vooral niet als je tweelingzwangerschap vanaf de eerste week tot de laatste week goed is gegaan. Als je tweeling gezond is en goed drinkt, halen ze hun ‘achterstand’ binnen no time in.