Veelgestelde vragen over een tweelingzwangerschap

Ben je erachter gekomen dat je zwanger bent van een tweeling? Of vermoed je dat je zwanger bent van een tweeling? Dan zit je vast met veel vragen. Ga jezelf echter niet gek maken door online te gaan zoeken naar antwoorden of je vragen. Op internet krijg je namelijk geen goed antwoord op je vragen. Online is er namelijk veel ellende te lezen. De kans is dan ook groot dat je hier alleen maar paniekerig van wordt. Iets dat je nu, tijdens je tweelingzwangerschap, helemaal niet kunt gebruiken.

Zwangere vrouw

De tien meest gestelde vragen over een tweelingzwangerschap

Onze belangrijkste tip is om je goed voor te bereiden en alles aan je gynaecoloog te vragen. Dit zijn de tien vragen over een tweelingzwangerschap die je echt moet stellen:

  • Wanneer weet je of je een eeneiige of twee-eiige tweeling krijgt?
  • Hoe vaak op controle?
  • Hoe lang duurt de tweelingzwangerschap?
  • Natuurlijk bevallen of een keizersnede?
  • Welke risico’s loop ik allemaal?
  • Wat mag ik eten?
  • Tot wanneer mag ik werken?
  • Kan ik gewoon blijven bewegen of sporten?
  • Kan ik ook thuis bevallen?
  • Wat zijn veelvoorkomende symptomen?

Schrijf de vragen op

Schrijf de vragen op of noteer ze in je smartphone. Zo voorkom je dat je tijdens je volgende afspraak met de gynaecoloog niets vergeet en antwoord krijgt op al je prangende vragen.

Wanneer weet ik of ik een eeneiige of twee-eiige tweeling krijgt?

Een van de meest gestelde vragen die veel vrouwen hebben over een tweelingzwangerschap is wanneer je weet of je een eeneiige of een twee-eiige tweeling krijgt. Meestal kan de gynaecoloog dit al vrij snel zien. Vaak is dit al tijdens de eerste of tweede echo. Dit ziet hij aan onder meer aan de placenta, het vruchtvlies en het tussenschot tussen de vruchtzak.

Op en Top Zwanger

Twee kindjes met een verschillend geslacht zijn altijd twee-eiig. Twee kindjes van hetzelfde geslacht met ieder twee vruchtvliezen kunnen zowel eeneiig als twee-eiig zijn. Als de baby’s samen één vruchtvlies delen, is het altijd een eeneiige tweeling.

Hoe vaak moet ik op controle bij een tweelingzwangerschap?

Een van de andere vragen die je aan de gynaecoloog kunt stellen, is hoe vaak je op controle moet. Bij een tweelingzwangerschap is dit vaker dan bij een eenlingzwangerschap. Dit komt, omdat je een iets hoger risico hebt op zwangerschapscomplicaties. Je wordt dan ook intensief door een gynaecoloog gecontroleerd. Als er iets is, kan de gynaecoloog gelijk ingrijpen. Raak echter niet gestresst van de vele controles. Dit is niet goed voor je eigen gezondheid en die van je kindjes. Bovendien verloopt een tweelingzwangerschap bij de meeste vrouwen probleemloos.

Bij een probleemloze tweelingzwangerschap heb je tot de 26e week elke maand een controle bij de gynaecoloog. Vanaf de 26e tot de 32e week is dit om de twee weken en vanaf de 32e week ga je wekelijks op controle. Als uit de echo’s is gebleken dat je kindjes één placenta delen, heb je nog meer controles. Tijdens de controles kan de gynaecoloog je alles vertellen over de groei van je kindjes en je vragen beantwoorden.

Hoe lang duurt de tweelingzwangerschap?

Een van de andere veelgestelde vragen die vrouwen hebben, is hoe lang een tweelingzwangerschap duurt. Gemiddeld duurt een tweelingzwangerschap 37 weken.

Wat zijn veelvoorkomende symptomen bij een tweelingzwangerschap?

Welke symptomen komen veel voor bij een tweelingzwangerschap? Dit is een van de vragen die aanstaande tweelingmoeders hebben. Een tweelingzwangerschap betekent natuurlijk dubbel geluk. Wel kan het zijn dat je net iets meer last hebt van zwangerschapskwaaltjes. Klachten die veel voorkomen zijn vermoeidheid, overgeven en brandend maagzuur. Deze kwaaltjes duren vaak niet zo lang. In het tweede trimester verdwijnen ze meestal. Het is dan tijd om extra te genieten van je tweelingzwangerschap. Alle vragen over symptomen en kwaaltjes kun je aan gynaecoloog stellen of neem eens een kijkje op zwangerschapsfora.

Kan ik natuurlijk bevallen bij een tweelingzwangerschap?

Kan ik natuurlijk bevallen? Dit is een van de vragen waar je graag een antwoord op wilt hebben. Natuurlijk bevallen kan gewoon en de meeste gynaecologen gaan hier ook voor. Of het ook mogelijk is, hangt bijvoorbeeld af van de ligging van je baby’s. Bij een stuitligging van één van de baby’s of allebei de kindjes kiezen de meeste gynaecologen voor een keizersnede.

Welke risico’s loop ik bij een tweelingzwangerschap?

Veel vrouwen die zwanger zijn van een tweeling vragen zich af welke risico’s ze lopen. Het is fijn als de gynaecoloog je hier wat meer over vertelt en al je vragen hierover beantwoordt. Je bent dan ook goed voorbereid als je er later iets over leest of hoort. Natuurlijk is het belangrijk dat je een positieve instelling hebt. Maak je dus geen zorgen om iets wat er niet is.

Wat mag ik eten tijdens een tweelingzwangerschap?

Heb je vragen over wat je wel of niet mag eten tijdens de tweelingzwangerschap? Stel deze dan aan de verloskundige of de gynaecoloog. Het belangrijkste is dat je zo gezond en gevarieerd mogelijk eet. Kies dagelijks voor melkproducten, groente en fruit en volkoren brood. Deze producten leveren vitamines en mineralen. Vermijd vet eten, wees zuinig met zout, drink minder of geen koffie en pas op met scherpe kruiden. Als je je aan een gezond en gevarieerd eetpatroon houdt, groeien je baby’s goed en voel jij je fitter. Twijfel je of je iets wel of niet mag eten? En heb je hier vragen over? Online vind je veel informatie over voeding tijdens de zwangerschap.

Zwanger jongen en meisje

Tot wanneer mag ik werken bij een tweelingzwangerschap?

Wanneer je met zwangerschapsverlof kan, hangt weer af van je zwangerschap. De gynaecoloog kan je vragen hierover beantwoorden en je een advies over geven. Als je tweelingzwangerschap probleemloos verloopt, kan je tot 28 of 30 weken werken. Toch zijn er ook veel vrouwen die ervoor kiezen om eerder te stoppen met werken, omdat het ze toch wat te zwaar wordt. Het belangrijkste is om goed te luisteren naar je lichaam. Voel je je nog redelijk fit? Blijf dan gewoon lekker werken.

Kan ik gewoon blijven bewegen bij een tweelingzwangerschap?

Zo lang je je nog fit voelt, kan je gewoon blijven bewegen. Natuurlijk moet je je beweging wel wat aanpassen. Doe het iets rustiger aan en ga niet ineens tien kilometer hardlopen. De hele dag op de bank liggen is echter niet goed, tenzij daar een medische indicatie voor is. Ga lekker een stuk wandelen of doe mee aan een les zwangerschapsyoga. Juist tijdens je zwangerschap is het belangrijk dat je genoeg beweegt. Zo blijf je in een goede conditie en is je lijf goed voorbereidt op de bevalling.

Kan ik ook thuis bevallen bij een tweelingzwangerschap?

Een van de vragen die veel vrouwen hebben, is of ze ook thuis mogen bevallen bij een tweelingzwangerschap. De gynaecoloog kan al je vragen over de bevalling beantwoorden. Bij een tweelingzwangerschap vindt de bevalling altijd plaats in het ziekenhuis. Dit komt, omdat een tweelingbevalling net wat meer risico’s met zich meebrengt. Zo kan het tweede kindje dwars liggen, waardoor het hulp nodig heeft om geboren te worden. Snel ingrijpen is dan heel belangrijk. In het ziekenhuis is alle apparatuur aanwezig om de tweelingbevalling goed te laten verlopen en complicaties snel op te lossen. Een ziekenhuisbevalling is dus beter voor je eigen gezondheid en die van je kindjes.