Waardoor ontstaat een meerling?

Heb je net ontdekt dat je zwanger bent van twee wondertjes? Dan brengt dit naast veel blijdschap ook heel wat vragen met zich mee. Als aanstaande tweelingmama wil je natuurlijk van alles weten over jouw tweelingzwangerschap. Zo vraag je je vast af waardoor een meerling ontstaat. Waarschijnlijk heb je al heel wat uurtjes achter je laptop doorgebracht om online op zoek te gaan naar een informatie over een tweelingzwangerschap. Eén ding is zeker: een meerlingzwangerschap is bijzonder.

Hoe en waardoor ontstaat een meerling?

Ongeveer tweederde van de tweelingen is twee-eiig en een derde is eeneiig. Een twee-eiige meerling ontstaat op een andere manier dan een eeneiige meerling. Meestal ontstaat een meerling doordat er twee of drie vrijgekomen eicellen zijn bevrucht. Er wordt dan gesproken van een twee-eiige of een drie-eiige meerling. Bij een tweelingzwangerschap kunnen er ook twee baby’s uit één bevruchte eicel groeien. Dit is een eeneiige tweeling. Bij een drieling is een combinatie ook mogelijk. Zo kan een vrouw bijvoorbeeld zwanger zijn van een eeneiige tweeling en een baby uit een andere eicel.

Foto tweeling

Factoren waardoor een meerling ontstaat

Sommige vrouwen hebben meer kans op een meerlingzwangerschap dan andere vrouwen. Er zijn namelijk een aantal factoren waardoor een meerling sneller ontstaat. Dit zijn:

  • Erfelijkheid
  • Leeftijd
  • Aantal gekregen kinderen
  • Lengte en BMI
  • Vruchtbaarheidsbehandeling

Erfelijkheid is een factor waardoor een meerling ontstaat

Erfelijkheid is een van de factoren waardoor een meerling ontstaat. Bij een twee-eiige tweeling speelt erfelijkheid in de familie van de vrouw of de man een rol. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat er twee genetische ‘spelfoutjes’ zijn die leiden tot een meervoudige groei van de eiblaasjes (de follikels) die nodig zijn voor de ontwikkeling van twee-eiige tweelingen. Zowel de moeder als de vader kan dit gen weer doorgeven aan de kinderen. Alleen dochters van een drager hebben meer kans op een tweelingzwangerschap. Een zoon van een drager heeft niet meer kans om een tweelingvader te worden. Wel kan hij de genen weer doorgeven aan een dochter waardoor die dan weer sneller zwanger raakt van een tweeling. Komen er in de familie van je vader of moeder veel tweelingen voor? Dan is het dus erfelijk bepaald dat je nu zwanger bent van twee mooie kindjes.

Op en Top Zwanger

Leeftijd is een factor waardoor een meerling ontstaat

Wist je dat leeftijd ook een reden is waardoor een meerling ontstaat? Vrouwen van 35 jaar of ouder zijn vaker zwanger van een meerling. Als je 25 jaar bent is de kans op een tweelingzwangerschap 1 op 90 en als je 40 jaar bent is dit 1 op 60. Bij vrouwen die ouder zijn dan 35 jaar komt er minder vaak een eicel vrij. Wel komen er vaker twee of meer eicellen tegelijk vrij, waardoor er dus makkelijker een meerling ontstaat.

Aantal gekregen kinderen

Meerdere zwangerschappen kan ook een oorzaak zijn waardoor een meerling ontstaat. Hoe meer kinderen je hebt gekregen, hoe groter de kans op een tweelingzwangerschap.

Lengte en BMI zijn twee factoren waardoor een meerling ontstaat

Lengte en BMI zijn twee andere factoren waardoor een meerling ontstaat. Vrouwen die redelijk lang zijn of een BMI hebben van boven de 30 hebben raken sneller zwanger van een tweeling. De oorzaak is een hormoon dat de gevoeligheid van de eierstokken vergroot, waardoor er bij een eisprong meerdere eicellen vrijkomen. Hierdoor kunnen er dus meerdere eitjes bevrucht worden, waardoor er dus al snel een meerling ontstaat.

Vruchtbaarheidsbehandelingen waardoor een meerling ontstaat

Vrouwen die een vruchtbaarheidsbehandeling hebben ondergaan, zoals een ovulatie-inductie (stimuleren van de groei van meerdere eicellen), IVF of ICSI ( terugplaatsen van meerdere bevruchte eicellen) zijn vaker zwanger van een tweeling. Dit komt, omdat er bij een vruchtbaarheidsbehandeling vaak twee bevruchte eicellen worden teruggeplaatst. Dit kan dus een reden zijn waardoor een meerling ontstaat.

Jouw tweeling in de baarmoeder

De wijze waarop een meerling ontstaat, heeft ook weer invloed de manier waarop je baby’s in de baarmoeder liggen. Rond het vruchtwater in je baarmoeder bevindt zich een vruchtzak. Deze zak bestaat uit twee lagen. Dit zijn een dun binnenste vlies (het amnion) en een dikker buitenste vlies (het chorion).

Twee-eiige tweeling in de baarmoeder

Als je zwanger bent van een twee-eiige tweeling zitten er rond ieder kindje twee vliezen. Je baby’s zijn gescheiden door een tussenschot tussen het vruchtwater dat uit vier vliezen bestaat. Ze delen de vruchtzakken dus niet met elkaar. Er wordt dan gesproken van een bichoriale-biamniotische tweeling. Een ingewikkeld woord dat hetzelfde betekent als twee-eiige tweeling.

Eeneiige tweeling in de baarmoeder

Ben je zwanger van een eeneiige tweeling? Dan kan het dat er maar één buitenvlies is en dat het tussenschot alleen bestaat uit twee dunne binnenvliezen. Wel liggen je kindjes dan nog in twee vruchtzakken. Het officiële woord voor een eeneiige tweeling is een monochoriale-biamniotische tweeling. Het komt heel zelden voor dat een eeneiige tweeling in één vruchtholte ligt zonder tussenschot. Dit heet een monochoriale-monoamniotische tweeling.

babyKrijg je een eeneiige of twee-eiige tweeling?

Al vroeg in de zwangerschap kan de gynaecoloog met een echoscopisch onderzoek zien of je een eeneiige of twee-eiige tweeling krijgt. Dit kan hij zien aan de dikte en de vorm van het tussenschot tussen de vruchtzakken. Het is belangrijk dat de gynaecoloog dit weet, omdat er bij een eeneiige tweelingzwangerschap iets sneller complicaties kunnen voorkomen dan bij een twee-eiige tweeling. Ben je zwanger van een eeneiige tweeling? Maak je dan niet te druk of er iets met je kindjes gebeurt. Bij de meeste vrouwen verloopt de zwangerschap gewoon probleemloos.