Wanneer kunt u een zwangerschapstest doen?

zwangerschapstest

Wilt u weten of u in verwachting bent? Hier leest u alles wat u moet weten over zwangerschapstesten.

Wanneer kunt u op zijn vroegst testen?
Vaak is het moeilijk om te wachten met het doen van een zwangerschapstest. Toch kunt u niet direct na de vermoedelijke bevruchting testen. Voor een betrouwbaar resultaat is het belangrijk om te wachten tot de dag dat u normaal gesproken ongesteld wordt. Indien u eerder test, loopt u het risico dat u onterecht een negatief resultaat krijgt.

Hoe werkt een zwangerschapstest?
Een zwangerschapstest bevat een strip die urine opvangt. U dient deze strip in uw urinestraal te houden of de teststrip in wat opgevangen urine te dompelen. De exacte instructies verschillen per test. U vindt deze in de bijsluiter van de betreffende test.

De test reageert vervolgens op het HCG-hormoon in uw urine. Indien een vrouw in verwachting is, maakt zij namelijk meer van dit hormoon aan. Wanneer de urine een grotere hoeveelheid HCG-hormoon bevat, wordt dit zichtbaar op het afleesschermpje. Bijvoorbeeld doordat er een tweede streepje roze kleurt of doordat er een smiley zichtbaar wordt. Ook dit verschilt per test.

Op en Top Zwanger

Wat als de test een licht resultaat geeft?
Soms geeft de test een positief resultaat, maar is het streepje maar heel licht. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het kan komen doordat u nog maar zeer kort zwanger bent of doordat u veel hebt gedronken, waardoor uw urine niet zo geconcentreerd is. Ook een vroege miskraam kan een oorzaak zijn. Er zijn dan nog wat zwangerschapshormonen in uw lichaam aanwezig, terwijl u niet meer zwanger bent. Een vroege miskraam kan namelijk ongemerkt plaatsvinden. Om een miskraam 100% uit te sluiten, kunt u na enkele dagen opnieuw een test uitvoeren.

Testen met ochtendurine
Een vaak gegeven advies is dat u dient te testen met ochtendurine. Deze urine is namelijk geconcentreerder waardoor het meer HCG-hormoon bevat indien u zwanger bent. Hierdoor krijgt u eerder een positief resultaat in het prille begin van een zwangerschap. Het is echter ook mogelijk om te testen met urine van de middag of avond.

Wilt u een zwangerschapstest kopen? Bekijk de verschillen op: https://byfit.nl/zwangerschapstest

Comments are disabled.