Wat is er anders aan een tweelingzwangerschap?

tweeling

Tijdens de zwangerschap verandert er veel in je lichaam, er groeit immers een kindje in je buik. Voor vrouwen is dit een topprestatie waar haar lichaam hard voor moet werken. De eerste echo is altijd spannend. Ziet alles er goed uit? Is het kindje gezond? Ineens blijken er niet een, maar twee kindjes in je buik te zitten. Dat is bijzonder, want een tweelingzwangerschap komt veel minder vaak voor dan een zwangerschap waarbij er een kindje groeit. Dit is wat er anders gaat als je zwanger bent van een tweeling.

Controles

Als je zwanger blijkt van een tweeling, krijg je een medische indicatie. Je wordt onder behandeling gesteld van een gynaecoloog en niet van een verloskundige. Daarnaast zullen er vaker controles plaatsvinden, omdat er twee kindjes zijn die in de gaten gehouden moeten worden. Je zult dus vaker echo´s hebben tijdens de zwangerschap. Ook krijgt je een medische indicatie voor je bevalling, wat betekent dat je sowieso in het ziekenhuis gaat bevallen.

Eerder bevallen

Een tweelingzwangerschap duurt korter dan een ´normale´ zwangerschap. Als je zwanger bent van een kindje, is de maximale draagtijd 42 weken. Is het kindje er dan nog niet, zal het gehaald gaan worden. Bij een tweeling ligt deze grens op 38 weken. Meestal worden de kinderen tussen de 36 en 38 weken geboren. Na de grens van 38 weken neemt de kans op complicaties toe. Ook ben je zelf na 38 weken zwangerschap helemaal klaar voor de bevalling. Een zwangerschap van een tweeling is zwaarder dan een zwangerschap van een kindje. Ook kom je tijdens een tweelingzwangerschap gemiddeld meer aan dan tijdens een ´normale´ zwangerschap.

Extra kraamzorg

Als je bevallen bent van een tweeling, heb je recht op extra kraamhulp uit Lelystad. Dit komt neer op twee uur extra per dag. Daarnaast duurt de kraamhulp hierbij tien dagen, in plaats van zeven of acht dagen als je bevalt van een kindje. Als je kinderen eerst nog in het ziekenhuis moeten blijven ter controle, dan kan het zijn dat je recht hebt op verlate kraamzorg.

Op en Top Zwanger

Comments are disabled.