Weet meer over pedagogiek voor je kind

Weet meer over pedagogiek voor je kind

Jarenlang waren jullie met z’n tweeën thuis. Je was blij dat jullie alle tijd voor elkaar hadden. En toen kwam plotseling het eerste kind… Je voelt je waarschijnlijk overweldigend wat er allemaal komt kijken bij het opvoeden van een kind. Ineens zit je niet meer met twee personen op de bank voor de TV, maar jullie dragen nu de verantwoordelijkheid voor een nieuw leven dat ook op de bank zit. Wat moet je doen? Wees niet bang: de wijsheid en de kennis over hoe je een kind moet opvoeden is al eeuwenoud. Als je meer wil weten over pedagogiek, gaat het je helpen om met de uitdagingen van een kind om te gaan.

Wat is pedagogiek?

Er zijn veel manieren hoe je pedagogiek kunt omschrijven, maar om heel kort en bondig te zijn gaat het om een wetenschap die mensen helpt om kinderen goed te onderwijzen en opvoeden. Er komen meerdere disciplines aan bod om een goede pedagoog op te leiden. Denk aan de psychologie. Hier wordt bijvoorbeeld uitgelegd welke levensfasen een kind meemaakt in zijn of haar leven. Dit wordt ook wel de theorie van Erikson genoemd. Zo toont een kind volgens Erikson tussen de 1,5 en 3 jaar de levensfase dat hij of zij autonoom wil worden.

Hoe kan pedagogiek jou helpen?

Zoals we hierboven al zagen is de theorie een belangrijk element om meer over je eigen kind te weten te komen. Op het moment dat je meer kennis hebt, zul je je ook minder druk maken als je bijvoorbeeld bepaalde levensfasen van je kind herkent. Je weet niet alleen wat die levensfase inhoudt, maar wat je kunt doen om er op een goede manier mee om te gaan. Maar hoe breng je je kennis in de praktijk? Oftewel: hoe wordt je wijs?

Breng het in praktijk

Hierbij speelt de opleiding pedagogiek een grote rol. Als je het interessant vindt dan kun je deze opleiding door het hele land heen volgen. Je kennis kun je in de praktijk brengen door praktijkervaring op te doen. Er zijn heel wat bedrijven en organisaties die studenten graag willen aannemen om stage te komen lopen. Hoewel de kennis over een kind belangrijk is, is volbrengen van een stage van groot belang om een echte professional te worden. Je kunt namelijk niet starten bij een bedrijf zonder enige ervaring met hoe dingen in de praktijk lopen. En zoals de meeste mensen wel weten: de praktijk is altijd anders dan wat er op papier staat. Daarnaast zul je in de praktijk merken dat er veel verschillende belangen en personen zijn die in het veld werkzaam zijn. Misschien kan het je helpen om andere mensen te ontmoeten die een deskundigheid hebben op pedagogisch gebied.

Op en Top Zwanger

Conclusie

Het opvoeden van een kind kan heel spannend zijn, maar laat je niet uit het veld slaan door de spanning. Kom in actie en probeer meer over je kind te weten te komen. Dit is mogelijk door je kennis wijsheid te laten worden. En natuurlijk is het niet voor iedereen mogelijk om een opleiding te volgen, maar misschien kun je wel proberen met deskundigen te overleggen op welke manier jij met je kind kunt omgaan. Pas toe wat je leert!

Comments are disabled.