Een leuke, maar ook moeilijke, taak is het kiezen van de namen voor je tweeling. Een naam bedenken voor één baby is al een lastige klus, laat staan als het om twee baby’s gaat. Je wilt je tweeling natuurlijk voornamen geven die goed met elkaar matchen en ook nog eens origineel zijn. Met de volgende tips wordt het veel gemakkelijker om namen te kiezen voor je tweeling.
Namen die van elkaar verschillen
Krijg je twee jongetjes of twee meisjes? Dan is de kans groot dat ze door elkaar worden gehaald. Het is dan juist leuk om namen te kiezen die van elkaar verschillen in klank, spelling, initialen en ritme. Hiermee geef je je kinderen ook een eigen identiteit mee.
Namen met dezelfde betekenis
Een ander idee is om namen te kiezen die niet op elkaar lijken, maar wel dezelfde betekenis hebben. Dit is ook erg handig om een jongens- en meisjesnaam te combineren. Esmee en Sheryl betekenen allebei geliefde, maar de namen lijken niet op elkaar. De namen Sanne en Teun hebben weinig overeenkomsten, maar betekenen allebei bloem. Dit geldt ook voor de namen Boaz en Jurre die ‘sterk’ als betekenis hebben.
Namen die beginnen met dezelfde letter
Veel tweelingouders kiezen namen die met dezelfde letters beginnen, zoals Stijn en Sofie, Lars en Liam of Amber en Anouk. Voornamen met dezelfde beginletters combineren erg goed. Toch vinden sommige mensen het niet handig met de post. Maar hoeveel post krijg je tegenwoordig nog binnen? Je kunt je tweeling dus gewoon namen geven die met dezelfde letter beginnen.
Om verwarring te voorkomen, is het wel verstandig om voornamen te kiezen waarbij de tweede letters niet hetzelfde zijn. Wil je je tweeling ieder nog een tweede naam geven? Kies dan wel namen die allebei met een andere letter beginnen. Ook hiermee voorkom je veel misverstanden.
Kies geen bekende combinaties
Heb je twee leuke namen gevonden? Check dan eerst even of een bekend stel of tv-duo deze voornamen niet heeft. Iedereen kent de duo’s Frank en Ronald, Mary-Kate en Ashley, Tom en Jerry of Nick en Simon. Als je je kinderen Carlo en Irene noemt, denken de meeste Nederlanders aan het bekende presentatieduo. Waarschijnlijk wil je niet dat je kinderen dezelfde namen hebben als bekende sterren. Ga dus altijd even na wat de combinatie van jouw favoriete voornamen oplevert. Je kunt je natuurlijk wel laten inspireren door namen van bekende tweelingen.
Controleer de initialen
Controleer of de voorletters van de babynamen een goede combinatie vormen met de achternaam. Wat wordt bijvoorbeeld de afkorting van de namen Dennis Otto Maas of Gijs Evert Kooij? Juist, dan krijg je de woorden dom en gek. Voorkom dit door eerst de initialen te checken.
Betekenis in een andere taal
Heb je een aantal favoriete namen? Bedenk dan eerst hoe deze in het Engels of Duits worden uitgesproken. In een andere taal kan een naam dan een vervelende betekenis hebben. Het meest bekende voorbeeld hiervan is de naam Dick. In een Engelstalig land is het natuurlijk niet zo fijn om je met die naam voor te stellen.
Altijd een notitieboekje in je tas
Houd een lijstje bij met namen en zorg ervoor dat je altijd een notitieboekje in je tas hebt. Als je ergens een leuke naam hoort, kun je deze gelijk opschrijven. Binnen een paar dagen heb je al heel wat leuke babynamen verzameld. Het wordt dan veel makkelijker om een passende combinatie te vinden voor je tweeling.
Zoek de betekenis van de namen op
Heb je mooie namen gezien? Zoek dan eerst op wat de betekenissen ervan zijn. De meeste voornamen hebben historische of religieuze achtergrond. Door de betekenis op te zoeken, voorkom je dat je jullie kindjes een naam geeft, met een betekenis die niet bij jullie past.
Kies namen waar jullie allebei enthousiast over zijn
Kies namen voor je tweeling waar jullie allebei enthousiast over zijn. Jij en je kindjes hebben er nog een heel leven mee te maken. Als jij je niet goed voelt bij de namen, is het beter om nog even door te zoeken. Kies de namen voor jullie tweeling pas als jullie er allebei een goed gevoel over hebben.