De eerste kraamweek

Na een zwangerschap van 37 of 38 weken en flink persen is het moment aangebroken: je tweeling is geboren. Hiermee is je eerste kraamweek ook direct begonnen. Gedurende deze week helpt de kraamhulp je met de verzorging van je baby’s en geeft ze je advies. Zo helpt ze bij het verschonen van de luiers, het maken van een badje en het huishouden. Ben je in verwachting van een tweeling? Lees dan deze tien tips om nog meer te genieten van de eerste kraamweek met je baby’s.

1.  Zorg voor een klik met de kraamverzorgende

Het is belangrijk dat je een klik hebt met de kraamverzorgende. Zij kan je eerste kraamweek maken of breken. Voel je tijdens de eerste dagen van je kraamweek geen klik met haar? Wees dan eerlijk en laat het weten aan het kraamzorgbureau. Natuurlijk is dit best lastig, maar voor het kraambureau is het erg belangrijk dat je tevreden bent over de service. De meeste bureaus bellen je in de kraamweek om je te vragen hoe je het vindt gaan.

2.  Neem je rust

In de kraamweek overschatten veel kersverse moeders hun conditie. De eerste dagen na de bevalling zit er nog veel adrenaline in je lichaam. Je bent continu in de weer met je baby’s, smeert beschuitjes voor het kraambezoek, doet de was en stofzuigt het huis van onder tot boven. Natuurlijk is het fijn dat je nu weer veel dingen kunt doen, maar juist in de eerste kraamweek is het belangrijk om rust te nemen. Tijdens de bevalling heeft je lichaam een topprestatie geleverd en je hebt tijd nodig om te herstellen. Plan tijdens je eerste kraamweek dus elke dag een rustmoment in voor jezelf. Ga dan lekker op bed liggen en slaap een paar uurtjes. De kraamzorg, je partner of familie neemt de zorg voor je tweeling dan met liefde over.

3.  Laat je tijdens de kraamweek verwennen

De eerste kraamweek is er ook om nog even lekker verwend te worden. Doe in deze week alleen dingen die met je baby’s te maken hebben, maar verder niets. Niemand verwacht van je dat je nu van alles gaat doen. Bevallen van een tweeling is vergelijkbaar met twee keer de marathon lopen. De eerste dagen heb je dus al je energie nodig om te herstellen van deze prestatie! Laat je nu dus lekker verwennen en geniet vooral van je tweeling.

Op en Top Zwanger

4.  Vraag het aan de kraamhulp

De eerste kraamweek met je tweeling kan best overweldigend zijn. Veel kersverse moeders zijn onzeker of ze het allemaal wel goed doen. Gelukkig is de kraamhulp er dan voor je om je op te vangen. Ze vertelt je alles over de verzorging van je kindjes, geeft je de nodige adviezen en zorgt ervoor dat je na deze week meer zelfvertrouwen hebt als moeder.

5.    Nodig alleen naaste familie en beste vrienden uit

Nodig de eerste kraamweek alleen je naaste familie en je beste vrienden uit, zoals je (schoon)ouders, zussen, broers en beste vriendin. Bij deze mensen ben je helemaal jezelf en kun je gewoon rustig aan doen. Je hoeft je dus niet schuldig te voelen als je moe bent en wilt slapen.

babyvoeten6.    Beperk het kraambezoek

Als trotse moeder wil je jouw kindjes natuurlijk aan iedereen laten zien, maar probeer het kraambezoek wel wat te beperken. In de eerste kraamweek ben je nog volop aan het herstellen van de bevalling. Hier heb je je energie hard voor nodig. Het is dus helemaal niet erg om het kraambezoek na de bevalling één of twee weken uit te stellen. Het is logisch dat iedereen jouw tweeling wil bewonderen, maar dit kan ook wat later. Deze eerste kraamweek draait het vooral om jullie.

7.    Vraag om hulp en accepteer het

In de eerste kraamweek is de kraamhulp er voor je, maar daarna begint het pas echt. Doe na deze eerste week niet gelijk alles alleen. Er zijn heel wat mensen in je omgeving die jou graag willen helpen. Vraag gerust om hulp. Kraambezoek vindt het echt geen probleem om zelf koffie te zetten en je moeder of zus vindt het vast niet erg om een keer te koken of wat boodschappen voor je te doen.

8.    Volg vooral je gevoel

Volg adviezen van je vriendinnen en familie alleen op als deze goed voelen voor jou.

Als een van je baby’s huilt en je denkt dat je hem of haar gewoon moet laten huilen, omdat iedereen dat zegt, hoef je dit niet te doen als het niet goed voelt. Pak je baby dus op en knuffel hem of haar als je het gevoel hebt dat dit beter is. Doe vooral dingen waarvan jij denkt dat ze goed zijn voor je baby’s. Jij bent de moeder. Maak je je zorgen? Bel dan gerust de verloskundigenpraktijk op. De eerste kraamweek en de vijf weken daarna ben je voor hen nog een kraamvrouw. Als je niet meer goed weet wat je moet doen, kun je altijd je verloskundige bellen. Iets dat natuurlijk erg fijn is.

9.    Maak heel veel foto’s

Het is een cliché, maar het is waar. De tijd vlieg met twee kleintjes. Voor je het beseft is je tweeling alweer een jaar en zijn het geen baby’s meer. Maak de eerste kraamweek dan ook heel veel foto’s en filmpjes van jullie frummeltjes. Vooral de eerste maanden veranderen ze zo snel. Foto’s en filmpjes zijn een leuke herinnering aan de allereerste dagen en weken van jullie kindjes.

10. Trek je terug en geniet

Als alles goed gaat met jou en de baby’s, is het erg fijn om je soms even terug te trekken. Zet je telefoon uit en geniet de eerste kraamweek samen met je partner van jullie pasgeboren frummeltjes.