Zo wordt de weegschaal geen vijand tijdens jouw zwangerschap


Als je zwanger bent van een tweeling kan je er niet omheen dat je heel wat kilo’s aankomt. Dit is helemaal niet erg, want het hoort nu eenmaal bij een zwangerschap. Als je vóór je zwangerschap net flink had getraind om in shape te blijven, kijk je hier natuurlijk niet echt naar uit. Die kilo’s moeten er ook weer af. Hoe zorg je ervoor dat de weegschaal geen vijand wordt tijdens jouw zwangerschap?

Hoeveel kilo je tijdens je tweelingzwangerschap aankomt, hangt weer af van je BMI (Body Mass Index) dat je voor de zwangerschap had. Hierbij deel je jouw normale lichaamsgewicht door je lengte in het kwadraat. Als je 1.70 meter bent en normaal 65 kilo weegt, heb je een BMI van 22,49. Lichaamsgewicht / (lichaamslengte x lichaamslengte = 65 / (1,70 x 1,70) = 65 / 2,89 = 22,49.

Een gezonde gewichtstoename

Een BMI minder dan 18 betekent ondergewicht. Met een BMI vanaf 18 tot 25 heb je een gezond gewicht. Bij een BMI vanaf 25 tot 27 heb je licht overgewicht. Een BMI van 27 tot 30 betekent matig overgewicht en bij BMI vanaf 30 is er sprake van ernstig overgewicht. Had je voor je zwangerschap een laag gewicht? Dan is het gezond om nu wat extra kilo’s aan te komen. Als je wat overgewicht had, is het juist belangrijk om te zorgen dat je niet te veel aankomt.

Wanneer je zwanger bent van een tweeling en een normaal gewicht hebt, dan is een gewichtstoename tussen de 17 kg en 25 kg gezond. Bij overgewicht zou je moeten streven naar een gewichtstoename tussen de 14 en 23 kg. Als je ernstig overgewicht hebt dan is een toename tussen 11 kg en 19 kg gezond.

Op en Top Zwanger

Beweeg voldoende

Voel je je nog fit? Trek er dan op uit en ga lekker een stukje wandelen of volg een les zwangerschapsyoga. Juist nu je zwanger bent, is het belangrijk dat je voldoende beweegt. Zo blijf je in conditie en behoud je een gezond zwangerschapsgewicht.

Eet niet ineens voor drie

Ook al heb je tijdens je tweelingzwangerschap wat extra calorieën nodig, toch hoef je niet ineens te eten voor drie. In het eerste trimester heb je ongeveer 300 extra calorieën per dag nodig. Dit komt neer op een appel en een bakje yoghurt met muesli. In het tweede trimester zijn dit er 680 en in het derde trimester 900. Als je ervoor zorgt dat je de extra calorieën binnenkrijgt via gezonde voeding is er niets aan de hand. Je kindjes krijgen dan de juiste voedingsstoffen binnen en jij komt geen tientallen kilo’s aan. Dit is dus een win-winsituatie.

Haal geen snoep of snacks in huis

Koop geen snoep, snacks of andere dikmakers. Laat die rol chocoladekoekjes of zak chips dus liggen en kies voor een gezonde snack, zoals een bakje aardbeien, een handje rozijnen, een cracker met smeerkaas of een maak zelf een gezonde en zoete vruchtensmoothie. Een gezonde snack vult beter en langer. Je hebt dan minder snel zin in iets lekkers.

Doe boodschappen als je geen trek hebt

Doe boodschappen op een moment dat je geen trek hebt. Als je met een knorrende maag naar de supermarkt gaat, is de kans groot dat je je boodschappenkarretje vollaadt met ongezonde snacks, snoepjes en koekjes. Iets dat je natuurlijk niet wilt.

Eet steeds kleine beetjes

Eet gedurende de dag steeds kleine beetjes. Je bent dan langer verzadigd waardoor je minder snel een eetbui hebt. Heb je toch een eetbui? Drink dan eerst wat water. Het kan zijn dat de lekkere trek dan verdwijnt. Soms herkent je lichaam namelijk niet het verschil tussen honger en dorst.

Eet op dezelfde tijden

Eet steeds op dezelfde tijden. Door elke dag rond hetzelfde tijdstip te ontbijten, lunchen en avond te eten, blijft je bloedsuikerspiegel gelijk. Je voorkomt dan dat je een eetbui krijgt en naar snoepjes, koekjes of chips grijpt. Toch trek? Eet dan een appel, drink verse jus of eet wat cashewnoten. Hiermee maak je jezelf en je kindjes blij.

Drink meer

Als je zwanger bent, heeft je lichaam meer vocht nodig. Dit vocht wordt gebruikt voor de aanmaak van nieuwe cellen voor je kindjes. Zorg er dus voor dat je voldoende drinkt. Dit mag water, thee of vruchtensap zijn. Met anderhalf tot twee liter water per dag zit je goed. Als je voldoende drinkt, heb je ook minder snel last van cravings. Je blijft dan netjes op je zwangerschapsgewicht.

Als je je houdt aan een gezond eetpatroon en de bovenstaande tips opvolgt, blijf je op een gezond zwangerschapsgewicht. Het wordt na de bevalling dan een stuk makkelijker om weer op je oude gewicht te komen. Binnen no time ben jij weer in vorm en pas je al je kleding weer.

Comments are disabled.