Zwanger van een eenling of een tweeling: wat zijn de verschillen?


Er zitten twee baby’s in je buik, je wordt dus een tweelingmoeder! Dit wordt een paar heel speciale maanden. Ook als je al een kindje hebt, verschilt een tweelingzwangerschap toch écht van een eenlingzwangerschap. Wat zijn de grootste verschillen?

Je krijgt veel meer echo’s

Bij een eenlingzwangerschap krijg je standaard vier medische echo’s. Als je zwanger bent van een tweeling zijn dit er veel meer. Een tweelingzwangerschap heeft een medische indicatie, waarbij je wordt begeleid door een gynaecoloog.

De meeste vrouwen hebben om de twee weken een controle met een groei-echo en een doppler meting. Verder voert de gynaecoloog ook vaker een uitgebreide echo uit, waarbij de groei en de ontwikkeling van je baby’s uitgebreid wordt onderzocht.

Vanaf het begin van je tweelingzwangerschap tot aan de bevalling worden er ongeveer veertien uitgebreide echo’s gemaakt.

Op en Top Zwanger

Je kindjes worden goed in de gaten gehouden

In het eerste en tweede trimester, dus tot week 26, wordt er elke vier weken een uitgebreide echo gemaakt. Dit komt neer op zes echo’s. In het derde trimester worden er vaker echo’s gemaakt. Tot week 32 is dit een echo om de twee weken en daarna is dit elke week. Als je baby’s één placenta delen, krijg je nog meer echo’s. Misschien ben je het wel eens zat om zo vaak naar de gynaecologie-poli te gaan, maar wees blij. Het is immers een fijn idee dat jij en je kindjes goed in de gaten worden gehouden.

Je hebt een veel grotere buik

Aangezien er twee baby’s in je buik zitten, is deze veel groter dan wanneer je zwanger bent van een eenling. Vergelijk je buik eens met iemand die even lang zwanger is van één baby. Vergeleken met haar is je buik echt gigantisch. Waarschijnlijk heeft zij een buik met het formaat van een voetbal en de buik van jou lijkt meer op een soort skippybal. Als je 28 weken zwanger bent, is je buik al even groot als bij een vrouw die 36 weken zwanger is.

Je baby’s hebben al snel weinig ruimte

Vanaf de vijfde maand ga je echt merken dat je baby’s niet zo veel ruimte meer hebben. Bij een eenlingzwangerschap merk je dit pas de laatste weken. Ze kunnen zich minder makkelijk bewegen en jouw organen moeten maar even opzij. Vaak heb je het gevoel alsof er een band om je maag zit. Na een half bordje eten zit je al vol. Al in je buik houdt je tweeling je ’s nachts wakker. Er is altijd wel een baby wakker die lekker beweegt en schopt, de hik heeft of tegen je blaas duwt. Eén voordeel: je raakt al snel gewend aan gebroken nachten.

Je bent korter zwanger

Een tweelingzwangerschap duurt geen negen, maar acht maanden. Je bent dus korter zwanger dan bij een eenlingzwangerschap. Je kindjes zijn met 37 weken volgroeid. Vaak word je bij week 38 ingeleid als je nog niet bent bevallen. Zorg er dus voor dat je babyuitzet op tijd compleet is en dat de babykamer klaar is. Het is verstandig om alles al in huis te hebben als je vijf maanden zwanger hebt. Vanaf de zesde maand van je zwangerschap is je buik echt enorm en is het veel te vermoeiend om een dag te winkelen voor de babyuitzet. Neem de laatste maanden de tijd voor jezelf en geniet vooral van je zwangerschap.

Je hebt langer zwangerschapsverlof

Een eenlingzwangere kan zes tot vier weken voor de uitgerekende bevallingsdatum met verlof. Als je zwanger bent van een tweeling heb je langer zwangerschapsverlof. Je hebt het recht om acht tot tien weken voor de uitgerekende bevallingsdatum met zwangerschapsverlof te gaan. Dit is wettelijk vastgelegd. De weken van je zwangerschapsverlof zijn bedoeld om het rustig aan te doen en vooral veel uit te rusten. Door de vermoeidheid en die gigantische buik kan je ook niet zoveel meer. Nestel jezelf dus lekker op de bank en bingewatch je favo serie nu het nog kan.

Comments are disabled.