Zwanger van een twee-eiige tweeling?
Ben je zwanger van een twee-eiige tweeling? Dan is dit heel bijzonder. Ongeveer één op de tachtig vrouwen is zwanger van twee kindjes. Hiervan krijgt tweederde een twee-eiige tweeling en een derde een eeneiige tweeling. Hoe kan een twee-eiige tweeling ontstaan?
Vermoed je dat je een meerling krijgt? Dan kan de gynaecoloog dit al zien vanaf de zesde week van je zwangerschap. Tijdens een echo kan worden vastgesteld of je zwanger bent twee kindjes en of je een twee-eiige tweeling krijgt.
Hoe ontstaat een twee-eiige tweeling?
Een twee-eiige tweeling ontstaat doordat er sprake is geweest van een dubbele eisprong. Normaal komt er tijdens je eisprong maar een eicel vrij, maar soms kan het gebeuren dat er een dubbele eisprong plaatsvindt. Er komen dan twee eicellen vrij. Als de twee afzonderlijke eitjes allebei bevrucht worden door twee zaadcellen, ontstaat er een tweeling. De twee kindjes hebben ieder een eigen placenta en een eigen vruchtholte met een dubbel tussenschot.
De vruchtzak in de baarmoeder
In de baarmoeder bevindt zich een vruchtzak. Deze zak ligt rond het vruchtwater. De vruchtzak bestaat uit een dun binnenste vlies (het amnion) en een dikker buitenste vlies (het chorion). Bij een twee-eiige tweeling zitten er rond ieder kindje twee vruchtvliezen. Hierdoor heeft het tussenschot tussen het vruchtwater vier vliezen.
Niet genetisch identiek
Aangezien er twee eicellen door twee zaadcellen zijn bevrucht, zijn de kindjes van een twee-eiige tweeling niet genetisch identiek aan elkaar. Ze hebben niet hetzelfde DNA en ook niet altijd dezelfde bloedgroep. Iets dat bij een eeneiige meerling wel het geval is. Een twee-eiige tweeling kan hetzelfde geslacht hebben, maar het kan ook dat je een jongen en een meisje krijgt. De meerling lijkt niet meer op elkaar dan andere broers en zussen.
De kans op het krijgen van een twee-eiige tweeling
De volgende factoren vergroten de kans op het krijgen van een twee-eiige tweeling:
- Erfelijkheid
- Leeftijd
- Vruchtbaarheidsbehandelingen
Erfelijkheid
Het krijgen van een twee-eiige tweeling is vaak erfelijk bepaald. Zo komen twee-eiige tweelingen in sommige families vaker voor dan in andere families.
Leeftijd
Een tweelingzwangerschap komt vaker voor bij vrouwen die 35 jaar of ouder zijn. Dit komt, omdat oudere vrouwen vaker een onregelmatige eisprong hebben. Hiermee wordt de kans op een dubbele eisprong en dus een twee-eiige tweeling vergroot.
Vruchtbaarheidsbehandelingen
Vrouwen die een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan, zoals IVF of ICSI, hebben meer kans op het krijgen van een twee-eiige tweeling. Bij een vruchtbaarheidsbehandeling worden er soms twee bevruchte eicellen teruggeplaatst in de baarmoeder. Hierdoor kan er weer een meerling ontstaan.
Hoe weet je of je zwanger bent van een twee-eiige tweeling?
Tijdens de echoscopie is het niet altijd zichtbaar of je een meerling krijgt die een- of twee-eiig is. Een twee-eiige tweeling heeft ieder een eigen placenta, maar gedurende de zwangerschap kunnen de placenta’s met elkaar vergroeien. Hierdoor is het soms niet goed te zien of je een eeneiige of twee-eiige tweeling krijgt. Als beide kindjes een ander geslacht hebben dan weet je zeker dat je een twee-eiige tweeling krijgt. Als ze van hetzelfde geslacht zijn, is het bij de geboorte niet altijd duidelijk of het om een meerling gaat die eeneiig of twee-eiig is. Onderzoek van de placenta en de vruchtzak kan dan meer duidelijkheid geven. Verder kan het bloed van de beide navelstrengen worden onderzocht op het type bloedgroep en de rhesusfactor. Als er hier een verschil tussen zit dan is het voor honderd procent zeker dat het gaat om een twee-eiige tweeling.
Luister goed naar je lichaam
Als je zwanger bent van een twee-eiige meerling is dit heel speciaal. Wel vraagt een tweelingzwangerschap veel energie van je. Luister dus goed naar je lichaam en neem rust als je daar aan toe bent. Sla extra hulp van je familie, vrienden of buren vooral niet af. Neem het aan en rust zelf lekker uit. Doe bijvoorbeeld een lekker middagdutje of bingewatch je favoriete serie. Zo kom je goed tot ontspanning. Iets dat niet alleen goed is voor jou, maar ook voor je twee kindjes.