Zwanger van een tweeling

tweeling

Een zwangerschap is op zich al bijzonder, maar zwanger zijn van een tweeling is extra bijzonder. Je krijgt niet één kindje maar twee! Medisch gezien kleven er wat meer risico’s aan een tweelingzwangerschap.

Tweelingzwangerschap

Je hebt je uitgerekende datum berekend en weet hoeveel weken je zwanger bent. Je eerste afspraak met de verloskundige was succesvol en nu zit je nietsvermoedend bij de eerste echo met ongeveer 8 weken zwangerschap. Daar ziet de echoscopist dat er twee foetussen in de baarmoeder zitten! Je hebt net ontdekt dat jullie een tweeling krijgen, dan schrik je behoorlijk.

Een tweeling is super schattig, maar vergt ook meer zorg. Kun je de zorg voor twee kindjes erbij aan? Hoe verdeel je de aandacht tussen al je kinderen? Heb je genoeg kamers in je huis? Hoe gaat dat financieel? En kun je wel weer gaan werken? Al die vragen zijn heel normaal als je hoort dat je een tweeling krijgt. Gelukkig heb je nog een aantal maanden om aan het idee te wennen.

Alles gaat keer twee

Bij twee kindjes gaat alles keer twee. Borstvoeding geven aan een tweeling is flink aanpoten, maar kan wel. Je borsten en je melkproductie passen zich aan de vraag aan.

Op en Top Zwanger

Ook moet je voor twee kindjes twee babynamen verzinnen. Meestal krijg je bij een tweeling wel te horen of het meisjes of jongens zijn, dus scheelt weer in de hoeveelheid babynamen die je moet verzinnen. De namen moeten wel goed op elkaar zijn afgestemd. Tip: op ikbenZwanger.com kun je voornamen voor tweelingen vinden.

En uiteraard heb je meer babyspullen nodig, zeker als je nog geen kinderen hebt. Als je één kindje krijgt, ondergaat je huis al een metamorfose. Als er twee kindjes op komst zijn, is het helemaal een invasie van babyspulletjes. Twee kindjes betekent twee wiegjes, twee keer zoveel kleertjes en twee keer zoveel luiers. Gelukkig zijn er veel tweelingartikelen (tweedehands) te koop; dat werkt vaak net wat gemakkelijker dan alle spullen dubbel kopen.

Eeneiige of twee-eiige tweeling

Er zijn twee soorten tweelingen: eeneiig en twee-eiig. Een eeneiige tweeling komt letterlijk uit hetzelfde eitje: er is één eicel bevrucht door één spermacel en na de bevruchting splitst de eicel zich in tweeën. De twee kindjes die uit deze zwangerschap worden geboren, hebben hetzelfde DNA en dus ook hetzelfde geslacht. Een eeneiige tweeling lijkt dus erg veel op elkaar.

Bij een twee-eiige tweeling zijn er bij de eisprong twee eicellen tegelijk vrijgekomen en bevrucht. Deze tweeling hebben elk hun eigen DNA en lijkt evenveel op elkaar als andere broers en zussen. Ze kunnen van hetzelfde geslacht zijn, maar dat hoeft niet. Van moeders kant kan het krijgen van een tweeling erfelijk zijn.

Risico’s en complicaties bij een tweeling

Bij een tweelingzwangerschap kan je meer en eerder last hebben van zwangerschapskwaaltjes. Ook kan je meer aankomen. Je hebt direct een medische indicatie, dus je controles bij de gynaecoloog en je bevalt in het ziekenhuis.

Bij een tweelingzwangerschap zijn er meer risico’s en de kans op complicaties is groter. Denk aan een hoge bloeddruk, vroeggeboorte, ijzertekort en een laag geboortegewicht.

Bij eeneiige tweelingen die de placenta delen kan Tweeling Transfusie Syndroom (TTS) optreden. Omdat de foetussen de placenta delen, zijn hun bloedvaten, via de placenta, met elkaar verbonden en loopt het bloed van de ene baby naar de andere en terug. Zolang de beide kindjes even hard groeien is er niets aan de hand. Zodra één kindje meer groeit dan het andere kindje ontstaat er een tekort aan bloed bij het ene kindje.

Op de site van het LUMC lees je precies wat de gevaren voor je tweeling zijn.

Comments are disabled.