Zwangerschapsverlof bij een tweeling

Ben je in verwachting van een tweeling? Dan heb je recht op acht tot tien weken zwangerschapsverlof. Het gaat hierbij om het verlof voor de bevalling. Nadat je tweeling is geboren, heb je recht op minimaal tien weken bevallingsverlof. In totaal duurt de gehele verlofperiode minimaal twintig weken.

De periode voor je bevalling heet zwangerschapsverlof. De dag waarop je bent bevallen van je tweeling valt hier ook nog onder. Het bevallingsverlof begint op de eerste dag na de bevalling.

Als tweelingzwangere heb je vier weken langer zwangerschapsverlof dan een eenlingzwangere. De overheid heeft dit zo geregeld om ervoor te zorgen dat vrouwen bij een tweelingzwangerschap geen gezondheidsrisico lopen op het werk.

Hoeveel weken heb je zwangerschapsverlof bij een tweeling?

Wanneer je zwanger bent van een tweeling heb je de keuze om minimaal acht weken en maximaal tien weken voor de uitgerekende bevallingsdatum met verlof te gaan.

Op en Top Zwanger

Je bepaalt zelf wanneer je met zwangerschapsverlof gaat. Dit kan dus acht weken voor de uitgerekende datum zijn, maar ook tien weken. Deze periode wordt de flexibiliseringsperiode genoemd.

Dit lange zwangerschapsverlof is natuurlijk erg fijn, want zo heb je nog lekker veel tijd om de komst van je tweeling voor te bereiden. Ook is het zwangerschapsverlof dé periode om nog even te genieten van de quality time samen met je partner. Plan nog even een korte babymoon met zijn tweetjes of geniet samen op de bank van een leuke film.

Werk je als zelfstandige?

Werk je als zelfstandige en ben je zwanger van een tweeling? Dan kun je voor de periode rond de bevalling een bevalling- en zwangerschapsuitkering aanvragen. Dit heet de regeling Zelfstandige en Zwanger (ZEZ). Deze regeling is opgenomen in de Wet Arbeid en Zorg, oftewel WAZO.

Minimaal twintig weken verlof

Per 1 april 2018 duurt het totale verlof minimaal twintig weken. Voor de bevalling heb je recht op maximaal tien weken zwangerschapsverlof. Na de bevalling is dit minstens tien weken bevallingsverlof. Dit houdt het volgende in:

  • Kies je ervoor om tien weken voor de dag na de uitgerekende datum met zwangerschapsverlof te gaan? Dan duurt het verlof na je bevalling minimaal tien weken.
  • Beval je later dan de uitgerekende bevallingsdatum? Dan worden de dagen die je later bevalt opgeteld bij je zwangerschapsverlof. Na je bevalling heb je dan nog steeds minimaal tien weken bevallingsverlof.
  • Beval je eerder dan de uitgerekende bevallingsdatum? Dan worden de gemiste dagen van het zwangerschapsverlof opgeteld bij de rest van je verlof.
  • Wil je in de flexibiliseringsperiode doorwerken? Dan worden deze dagen niet opgeteld bij je bevallingsverlof.
  • Is je zwangerschapsverlof nog niet ingegaan en ben je ziek in de flexibiliseringsperiode? Dan ziet de overheid deze dagen als zwangerschapsverlof. Deze dagen worden dan ook niet opgeteld bij je bevallingsverlof.

Op hoeveel weken zwangerschapsverlof heb je recht?

Het is nog best een rekensom om erachter te  komen op hoeveel weken zwangerschapsverlof je recht hebt. Met de onderstaande voorbeelden maken we het iets duidelijker voor je:

Voor de uitgerekende datum bevallen van een tweeling

Je zwangerschapsverlof ging acht weken voor de dag na de uitgerekende datum in. Je bevalt drie weken te vroeg. In totaal duurt het zwangerschaps- en bevallingsverlof dan twintig weken. Dit zijn vijf weken voor de bevalling en vijftien weken erna.

Na de uitgerekende datum bevallen van een tweeling

Je bent tien weken voor de dag na de uitgerekende datum met zwangerschapsverlof gegaan. Je bevalt één week later dan de voorspelde bevallingsdatum. In totaal duurt je verlof dan 21 weken. Dit zijn elf weken vóór de bevalling en tien weken erna.

Ziek in de flexibiliseringsperiode

Je hebt ervoor gekozen om acht weken voor de dag na de uitgerekende datum met zwangerschapsverlof te gaan. Echter, de week voordat het verlof ingaat, word je ziek. Je bevalt twee weken voor de uitgerekende datum van je tweeling. In totaal duurt het verlof dan twintig weken. Dit zijn zeven weken voor en dertien weken na de bevalling.

Tweeling te vroeg geboren en zwangerschapsverlof

Als je eerder van je tweeling bevalt dan de voorspelde bevallingsdatum, dan duurt je zwangerschapsverlof korter. De gemiste dagen van dit verlof kun je weer optellen bij je bevallingsverlof. Dit kan alleen als je zwangerschapsverlof korter heeft geduurd dan zes weken. Als dit langer dan zes weken was, dan worden de gemiste dagen niet bij het bevallingsverlof opgeteld.

Couveuseregeling

Als je baby’s te vroeg zijn geboren of als er sprake is van complicaties dan wordt het bevallingsverlof verlengd volgens de Couveuseregeling. Deze regeling is bekend als de ‘Regeling bevallingsverlof bij ziekenhuisopname’. Als de ziekenhuisopname van (één van) je kindjes langer dan zeven dagen duurt dan kan het bevallingsverlof worden verlengd met maximaal tien weken. De kans dat je gebruikmaakt van de couveuseregeling is gelukkig niet zo groot. De meeste tweelingen worden namelijk op tijd geboren bij 37 weken of ze worden in week 38 gehaald.