Zwangerschapsyoga

Wil je tijdens je tweelingzwangerschap graag fit blijven? Dan is dit nog best een opgave. Want hoe kun je blijven bewegen met die steeds groter wordende buik? Heel simpel; door middel van zwangerschapsyoga. Hiermee blijf je in beweging én kom je tot ontspanning. Bovendien ontmoet je tijdens een les zwangerschapsyoga ook nog eens andere zwangere vrouwen waarmee je ervaringen kunt uitwisselen.

Zwangerschapsyoga is een stuk rustiger dan veel andere sporten. Toch houdt het je fit tijdens de zwangerschap. De oefeningen die je tijdens een yogales uitvoert zijn licht en niet zwaar. Ze zijn aangepast op je zwangere lijf. Je doet bijvoorbeeld geen oefeningen op je buik, maar oefeningen die je lichaam en je geest sterker maken. Je leert om vertrouwen te hebben in je lichaam. Hierdoor doorloop je je zwangerschap met veel meer zelfvertrouwen.

zwangerschapsyoga

De voordelen van zwangerschapsyoga

Zwangerschapsyoga is goed voor je lichaam én je geest. Het zorgt ervoor dat je:

  • Een betere lichaamshouding aanneemt
  • Veel minder last hebt van zwangerschapskwaaltjes
  • Meer tot ontspanning komt
  • Je ademhaling verbetert
  • Contact maakt met je baby’s in je buik

Een betere lichaamshouding

Tijdens je zwangerschap groeit je buik flink, waardoor je lichaamshouding verandert. Het zwaartepunt verplaatst zich en hierdoor neem je andere houding aan. Dit kan weer leiden tot pijnklachten in je onderrug. Verder zorgen de zwangerschapshormonen ervoor dat je spieren zich verslappen, zoals je bekkenspieren. Door de yogaoefeningen word je bewuster van het aannemen van een goede lichaamshouding. Een ander pluspunt is dat je ook de spieren in je buik wat sterker maakt.

Op en Top Zwanger

Veel minder last van zwangerschapskwaaltjes

Zwangerschapsyoga helpt bij het voorkomen en het verlichten van typische zwangerschapskwaaltjes als rugpijn, bekkenpijn en benauwdheid. De yogaoefeningen bevorderen de doorstroming van het lymfestelsel, het bloedvatenstelsel en het energiesysteem. Hierdoor heb je veel minder of geen last van zwangerschapskwaaltjes, waardoor je nog veel meer geniet van je zwangerschap.

Je komt meer tot ontspanning

Een zwangerschap leidt bij veel vrouwen tot stress. Vooral de eerste maanden maken ze zich zorgen over het verloop van de zwangerschap. Als je veel stress ervaart, kan dit slecht zijn voor de ontwikkeling van je kindjes. Het is dus belangrijk om spanningen en stress te vermijden of te voorkomen. Zwangerschapsyoga zorgt ervoor dat je meer ontspannen bent en minder stress ervaart. Je komt niet alleen tot ontspanning tijdens de les, maar ook erna. De yogaoefeningen leren je om ook wat meer te ontspannen in het dagelijks leven. Dit heeft ook weer een positieve invloed op de bevalling. Als je de bevalling redelijk ontspannen ingaat, beweeg je meer mee op de golven van de weeën en zal je minder pijn ervaren. Iets dat natuurlijk erg fijn is.  

Je verbetert je ademhaling

Na een aantal maanden is je buik zo gegroeid dat deze tegen je longen aandrukt. Hierdoor ben je sneller buiten adem en sneller moe. Tijdens zwangerschapsyoga leer je om op een betere manier te ademen. Dit is erg fijn, want zo kan je weer normaal naar de winkel lopen zonder uit te hijgen bij de ingang. Bovendien helpt het je ook bij de bevalling.

Je maakt contact met je baby’s

Tijdens een uurtje zwangerschapsyoga is je aandacht volledig op je lichaam gericht. Dit betekent dat je ook contact maakt met de twee wondertjes in je buik. Je doet oefeningen waarbij je zit of ligt, je ogen sluit en je handen op je buik legt. Zo focus je je volledig op de kindjes. Dit is heel speciaal. Na een aantal maanden reageren je kindjes op de handen die je op je buik legt. Tijdens een yogaoefening voel je dan nog beter wat er gebeurt. Hoe bijzonder is dat?

yoga

Beginnen met zwangerschapsyoga

De meeste vrouwen beginnen met zwangerschapsyoga als ze drie tot vijf maanden zwanger zijn. In deze maanden voel je je vaak het fitst en heb je het meeste baat bij de oefeningen. Ook weet je dan meer over het verloop van je tweelingzwangerschap.

Ben je van plan om zwangerschapsyoga te gaan doen? Meld je dan op tijd aan. Zodra je hebt ontdekt dat je zwanger bent, kan je je al aanmelden. Zwangerschapsyoga is erg populair en de lessen zitten vaak vol. Door je op tijd aan te melden, ben je er zeker van dat je de yogalessen kunt volgen.

De kosten van zwangerschapsyoga

De kosten voor een cursus zwangerschapsyoga variëren. Bij de meeste yogacentra kun je een aantal losse lessen volgen of een cursus van twee maanden. De kosten voor een losse les liggen tussen de 10 en 15 euro. Voor een cursus betaal je meestal tussen de 100 en 150 euro. Sommige zorgverzekeraars vergoeden zwangerschapsyoga. Dit hangt ook weer af van het zorgpakket dat je hebt afgesloten. Geen zin om elke week naar een yogales te gaan? Dan is het natuurlijk ook mogelijk om zwangerschapsyoga via YouTube te volgen.